Abiznis

KONJEVIĆ: Zakonom o zaradama zadovoljni funkcioneri, ali nijesu službenici

Zakonom o zaradama u javnom sektoru zadovoljni su funkcioneri, ali nijesu službenici kojim je dominantno taj akt trebalo da bude posvećen, rekao je u razgovoru za Antenu M ministar finansija Raško Konjević. Taj Zakon su, kako je dodao, u parlamentu izglasali DPS i Pozitivna.
KONJEVIĆ: Zakonom o zaradama zadovoljni funkcioneri, ali nijesu službenici
Portal AnalitikaIzvor

“Nakon početka njegove implementacije dosta različitih institucija, nekoliko opština i lokalnih preduzeća imali su ozbiljne primjedbe na njegovu primjenu. Ovih dana i zaposleni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija imaju primjedbe. Ukazao sam da taj zakon u sistemskom smislu nije donio određena rješenja na adekvatan način, a drugi aspekt je da za primjenu tog zakona u budžetu za 2016. nedostaje nešto više od 15 miliona eura, zbog čega je potreban i rebalans budžeta”, kazao je Konjević.

On je naveo da su u njegovom resoru uradili analizu, definišući osam prioritetnih problema u primjeni tog Zakona.

“Ta informacija je upućena resornom potpredsjedniku Vlade Vujici Lazoviću koji je pratio sa Radojem Žugićem izradu i primjenu Zakona o zaradama u javnom sektoru. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana unutar vladinih tijela otvoriti to pitanje. Pisana informacija je prije desetak dana upućena Lazoviću", dodao je on.

 

Konjević je naveo da do razgovora sa Sindikatom doktora medicine nije došlo zbog obaveza, ali da je svakako raspoložen za razgovor sa njima.

“Razgovarao sam sa predstavnicima Saveza sindikata i Sindikatom Vojske. Očekujem da ću ovih dana takođe zbog izraženog nezadovoljstva razgovarati i sa predstavnicima Sindikata kulture. I po tom osnovu se vidi da u sistemskoj ravni u tom zakonu stvari nijesu postavljene na adekvatan način, ali evo vidjećemo kakvo će raspoloženje biti za određene korekcije u Zakonu", rekao je Konjević.

 

Govoreći o planu za sanaciju javnog duga, koji je pominjao njegov prethnodnik Radoje Žugić, Konjević je kazao da je taj predlog inače obaveza države po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kada njen dug pređe 60 odsto BDP-a.

 

“Plan je urađen i imao sam prilike da ga pogledam, jer mi ga je Žugić prilikom preuzimanja funkcije dao. Ne bih sada govorio o mjerama koje sadrži, biće prilike, ali ono što je sigurno da će prema projekcijama javni dug u 2017. i 2018. rasti, odnosno u 2018. biće na nivou 80 odsto BDP-a imajući u vidu da će se 2017. i 2018. intenzivnije povlačiti sredstva za izgradnju autoputa”, navodi Konjević.

 

Konjević je odgovarao na pitanje kako je zadovoljan dosadašnjim angažmanom u Vladi izbornog povjerenja.

“Sa saradnicima koji žele da sarađuju ne mogu se javiti problemi, o rezultatima neka sude drugi a i period je kratak”, zaključio je on.

radio: antena m

Portal Analitika