Društvo

JOČIĆ: Kako sam “ukrstio rukavice”sa Muhamedom Alijem

Malo ko zna da je sa velikim Muhamedom Alijem imao priliku da ,,ukrsti rukavice“ i jedan Crnogorac, naravno ne u ringu. Riječ je o poznatom crnogorskom doktoru i predsjedniku Ljekarske komore Crne Gore Đoku Jočiću.
JOČIĆ: Kako sam “ukrstio rukavice”sa Muhamedom Alijem
Portal AnalitikaIzvor

“ Ukrstili“ smo rukavice, legendarni Muhamed Ali i ja, u Denveru 1994. godine - priča nam dr Đoko Jočić, pokazujući nam fotografiju na kojoj se rukuje sa velikim bokserom koji ,,pleše kao leptir, a ubada kao osa“.

Prilika da se ne samo upozna, nego i da se zbliži sa ovom legendom, ukazala mu se, prisjeća se dr Jočić, kada je u nekoliko navrata, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, boravio u SAD kod svog, kako kaže, velikog prijatelja, profesora dr Rajka Medenice.

“Vjerovatno zbog toga što je znao da sam prijatelj dr Medenice upoznao i postao blizak sa jednim, kako je naglasio, ,,izuzetnim čovjekom, humanistom, istinskim borcem za ljudska prava, naročito za prava Afroamerikanaca i crnačke populacije u Africi.

Nakon što ga je bolest odvojila od borbi u ringu, Ali je nastavio borbu za ljudska prava sa nesmanjenom energijom i žestinom, sjeća se dr Jočić.

Doktor kaže da je simpatije velikog Alija pokupio i zbog toga što dolazi iz male države, Crne Gore, koja se vjekovima borila za svoja prava i slobodu.

On kaže da Muhamed Ali sa njim nikad nije pričao o boksu, politici i Vijetnamu. Bio je finansijski dobro stojeći, ali nije imao lično obezbjeđenje. Dok ga je liječio dr Rajko Medenica, u koga je Ali imao puno povjerenje, veliki šampion osjećao se dobro i bio u izvanrednoj kondiciji, tvrdi dr Jočić. Zbog toga je vijest o smrti dr Medenice Muhamed Ali  propratio riječima: ,,Približava se i moj kraj“.

Kada je Ali boksovao, ni Jočićeva majka, kaže on, nije spavala.

“Kad bih je pitao da li će da gleda boks, koji je obično bio nešto oko dva, tri sata iza ponoći, odgovarala bi: ,,Hoću ako mi se ne bude spavalo“. Međutim, starica od 80 godina, koja živi na selu, uvijek je navijala sat da je probudi ukoliko bi joj se prispalo, da ne bi propustila borbu.”prisjeća se dr Đoko Jočić.

Jočić kaže da je Muhamed Ali, izvodio vrlo uspješno i mađioničarske trikove.

“ Imao sam prilike i to da vidim. Na primjer: na dlanu njegove velike ruke držao je crvenu maramicu. Kazao mi je: ,,Pažljivo posmatraj“. Zatvorio je šaku, a zatim je otvorio - maramica je nestala. Nije je mogao skriti u rukav ili negdje slično. Zatim je ponovo stisnuo šaku i maramica se ponovo pojavila. Ponavljao je to više puta i uvijek isto. Nijesmo mogli primijetiti kako maramica nestaje. ističe dr Jočić.

–“ Iskreno žalim zbog smrti Muhameda Alija, jer je to bio divan čovjek, humanista i iznad svega sportska legenda” zaključuje on.

Izvor: POBJEDA

Portal Analitika