Politika

Kako funkcioniše Vlada izbornog povjerenja?

Dug je bio put do Vlade izbornog povjerenja, nakon što je premijer Milo Đukanović krajem januara ponudio opozicionarima mjesta u izvršnoj vlasti. Mjesec otkad je i zvanično potvrđen dogovor vlasti i opozicije u Skupštini, naimenovanjem ministara i potpredsjednika, TVCG je istraživala kako funkcioniše Vlada izbornog povjerenja.
Kako funkcioniše Vlada izbornog povjerenja?
Portal AnalitikaIzvor

Vlada izbornog povjerenja zasjeda već tri sedmice, naimenovani su opozicioni predstavnici i po tzv. dubini. Pitanje koje se nameće je - ima li povjerenja između vlasti i opozicije, koje će rezultirati fer izborima.

"Moram vam reći za početak da sam izuzetno zadovoljan, poboljšan je kvalitet rasprave. Funkcionišemo normalno i imamo dosta korektnu i kvalitetnu komunikaciju", kazao je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

Slično komentariše i Milorad Vujović: "Taj dio komunikacije između nas je, naravno, na jednom nivou koji zavređuju  mjesta koja pokrivamo u Vladi."

Lazović za TVCG ističe da je do sada, ali i ubuduće, veoma važna dosljedna primjena Lex specialisa.

"Ono što je definisano Sporazumom i Lex specialisom mi se trudimo da poštujemo. Tu je u pitanju formiranje monitorniga da bi se odagnala svaka sumnja u zloupotrebu državnih resursa u predizbornom periodu", kazao je Lazović.

"Mislim da smo promijenili na bolje kada je u pitanju poštovanje samog poslovnika o radu i sada dobijamo pravovremeno sve materijale za sjednice komisija", istakao je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović:

Opozicija osim što, kako kažu, obavljaju odgovorne poslove ministara, rade i na otkrivanju i procesuiranju navodnih zloupotreba. Vujović kaže da će tu biti detaljni.

"Mi ćemo učinti ama baš sve da eventualne zloupotrebe u raspolaganju državnim resursima pokažemo na uvid crnogorskoj javnosti. Siguran sam da će takvih zloupotreba biti. Konačno vidimo i da već ima nekih podataka koji na to ukazuju", rekoa je Vujović.

"Ako se želimo baviti politikom i idemo 4,5 godina unazad to je druga priča i izlazi iz konteksta, a normalno je da svako ko je u prilici - otkrije nešto protivzakonito, to je posao svakog građanina ne samo političara", napominje Lazović.

On kaže da su u vladajućoj koaliciji otvoreni za sve sugestije.

"I nama odgovara da sa našim uvaženim kolegama, opozicionim ministrima koji participiraju u Vladi, sva pitanja koja su od posebnog značaja zajedno sa njima razmatramo. Oni imaju jedan drugačiji ugao, koji je ponekada i koristan i dobro nam dođe", kazao je Lazović.

Lazović međutim napominje da su državni interesi i prioriteti jasni i da toga svi u izvršnoj vlasti moraju biti svjesni. Poručuje da te interese niko ne bi smio ugroziti.

"To ne bi bilo dobro da se desi. Ako budemo tako nešto osjetili onda se postavlja pitanje čemu Lex speclais. Ili da se, ne daj Bože, desi da zakon krše oni koji su došli da kontrolišu eventualnu zloupotrebu", istakao je Lazović.

Od 19. maja, kada je konstituisana Vlada izbornog povjerenja, te u izvršnu vlast ušla četiri opoziciona ministra i jedan potpredsjednik, uz napomenu da je ministar Popović napustio zgradu u Karađorđevoj, a zamjena mu se čeka, reklo bi se da su se svi prihvatili zadatog posla.

Izbori će najvjerovatnije biti u oktobru, pa ova Vlada, ima nesto više od tri mjeseca da uz obavezno čuvanje državnih interesa, stvori uslove za izbore - koje na kraju ni jedna strana, prema dogovoru, neće osporavati.

rtcg.me

Portal Analitika