Društvo

Danilović "parkirao" auto za tajne operacije

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović naredio je brojnim službenicima policije da parkiraju vozila koja su dužili, kako bi se izvršila racionalna raspodjela. Da je u posljednjih pet dana do toga došlo, najbolje govori podatak da se na parkingu MUP-a našlo šest auta koja su koristili službenici administracije i blizu 50 koja su povučena upravo iz operativnog sastava, kojem je trebalo da budu i namijenjena. Da li su i u kojoj mjeri službenici različitih organizacionih jedinica bili onemogućeni u radu, tek će se utvrditi.
Danilović "parkirao" auto za tajne operacije
Portal AnalitikaIzvor

Upitan da prokomentariše da li je o reorganizaciji voznog parka konsultovao starješine Uprave policije, Danilović je na konferenciji za novinare kazao:

"Tamo gdje je neprikosnoveno pravo ministra, podrazumijeva se da takvo pravo ministar i koristi. Kakav bih ja bio starješina i rukovodilac organa ako ne bih znao šta kome treba", kazao je Danilović, koji je prije 20-ak dana postao ministar, dodajući da mu suvišne konsultacije nijesu potrebne, pišu Vikend novine.

On je dodao da iza svojih odluka stoji u punom kapacitetu i da garantuje da će javnost biti zadovoljna.

"Uprava policije neće biti spriječena da radi svoj posao, već naprotiv - boljom i pravičnijom raspodjelom, svi ćemo biti na dobitku. Svaka odluka je prvo zakonita, a drugo na pravom mjestu", objasnio je on.

Da li i koliko novi ministar brine o borbi policajaca na terenu, o službenicima na prvoj liniji borbe protiv organizovanog i prekograničnog kriminala i terorizma ili je u pitanju politički trik radi poentiranja kod birača, za sada je nepoznanica. Nezvanični podaci sa terena govore da su bez vozila minulih dana ostali čak i službenici Odjeljenja koje se bavi tajnim istražnim radnjama, koji su praktično posljednjih dana onemogućeni u obavljanju zadataka.

"Ministar je pokrenuo oduzimanje do sada samo šest vozila iz administrativnih službi MUP-a, a blizu 50 iz različitih operativnih segmenata policije, pod obavezom da će ista biti preusmjerena za operativce na terenu i tamo gdje su vozila oduzeta. U ovom momentu oduzeto je više službenih vozila iz centara i odjeljenja bezbjednosti, čak i u primorskim gradovima, ne procjenjujući povećan obim i složenost obavljanja bezbjednosnih poslova tokom ljetnje turističke sezone. Oduzeto je više vozila graničnoj policiji, policiji koja brine o održavanju javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, pa čak i deset vozila kriminalističkoj policiji, operativcima i inspektorima lokalnih policija, odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, odjeljenja za suzbijanje krvnih delikata, odjeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, a i pojedinim specijalizovanim jedinicama koje učestvuju u tajnim operacijama na nacionalnom i međunarodnom nivou. Oduzet je i jedan broj vozila policijskim rukovodiocima, koji su izloženi opasnosti i ugroženosti, koju sa sobom nose teški i organizovani oblici kriminala", kazalo je Vikend novinama više dobro upućenih sagovornika.

Dva terenca dodijeljena Specijalnom timu

Prema nezvaničnim informacijama, ministar je dodijelio dva terenska vozila specijalnom policijskom odjeljenju, ali takođe, bez konsultacija, s obzirom da takva gabaritna vozila nisu namijenjena za obavljanje poslova ove specijalizovane jedinice.

Više sagovornika VN kazalo je da su sve operativne strukture kriminalističke policije praktično paralisane u radu. Službenicima su obećana druga vozila u zamjenu, navodno shodno njihovim potrebama, koja danima ne mogu da dobiju.

Da je ministar trebalo da konsultuje policiju o reorganizaciji voznog parka proizilazi iz Uputstva o korišćenju službenih motornih vozila. To Uputstvo predviđa da starješine organizacionih jedinica prvo iskažu potrebu za određenim vozilima, njihovim brojem i karakteristikama, te da to mišljenje upute direktoru, a on ministru unutrašnjih poslova.

Kada se u dogovoru sa logističkom službom MUP-a napravi predlog za nabavku ili preraspodjelu, slijede konsultacije i usaglašavanje sa potrebama službe, nakon čega ministar sačinjava i zvaničnu odluku. U ovom slučaju, takva konsultacija je izostala, iako su brojna sada parkirana vozila nabavljena 2015. godine, namjenski za potrebe kriminalističke policije.

Stojanoviću i pomoćnicima nijesu oduzeta službena auta

Direktoru policije Slavku Stojanoviću i njegovim pomoćnicima nije uskraćena 24-časovna upotreba službenih vozila, kako je to objavljeno u pojedinim medijima.

Da li će to biti učinjeno narednih dana, još nije poznato, s obzirom da su se starješine posljednjih dana sa novim pravilima prvo upoznavale posredstvom medija, pa onda kroz zvanične depeše.

Biće zanimljivo i kako će se Danilović, prilikom određivanja novog načina korišćenja voznog parka, odnositi prema procjeni radnog vremena operativaca kriminalističke policije i njihovim metodama rada, s obzirom da novi ministar sva vozila planira da preregistruje na službene CG/MNE tablice.

Portal Analitika