Crna hronika

Bar: Kome je upućena morbidna poruka?

Grobnice Luke Đurovića, Andrije Mrdaka, porodice Šaranović i žene koja se preziva Stojanović, uništeni su juče u eksploziji što je odjeknula u podne na gradskom groblju Gvozden brijeg.
Bar: Kome je upućena morbidna poruka?
Portal AnalitikaIzvor

U trenutku eksplozije u blizini grobnica, nije bilo nikoga. Policija je obavila uviđaj, ali motiv ovog morbidnog vandalskog čina, nezabilježenog u Crnoj Gori, za sada nije poznat.

Ono što je nesporno, a za što postoje evidentni tragovi, je da su nepoznate osobe postavile eksplozivnu napravu na porodičnoj grobnici Vukadina Stojanovića iz Sutomora, ali su isto tako morale znati da će i druge dvije grobnice – Đurovića i Mrdaka, biti oštećene.

Pošto se grobnica Stojanovića nalazi naspram grobnica Đurovića i Mrdaka, istražitelji ispituju: kojoj od ove tri grobnice je bilo namijenjeno skrnavljenje i kome je poslata poruka?

(Ne)namjerno

Do zaključenja lista policija nije utvrdila motiv, a nije isključila ni mogućnost da je eksploziv namjerno postavljen na grobnici Stojanović kako bi počinioci zavarali trag.

Toj tvrdnji u prilog ide i to što istražitelji ni nakon deset sati od eksplozije nijesu imali preciznije podatke o članovima familije Stojanović. Nadgrobna slika potvrđuje da se radi o ženi, koja je, kako nezvanično saznajemo, umrla prije petnaestak godina.

Kako tvrde Pobjedini sagovornici iz bezbjednosnih službi, jučerašnji događaj kulminacija je svega što se u proteklom periodu dešavalo u crnogorskom podzemlju, gdje među zaraćenim stranama bukti rat oko prevlasti nad prljavim poslovima.

Izvor iz istrage nema dilemu da su u slučaj upletene kriminalne grupe. Kako je naveo, očigledno je da su članovi klanova koje su u sukobu u posljednje vrijeme jasno davali do znanja da su spremni na sve.

- Nekoliko prethodnih slučajeva na primorju, posebno u Kotoru, dokaz su da se šalju jasne poruke, te da niko iz kriminalnog miljea nije pošteđen– smatra Pobjedin izvor.

Da je ono što se juče dogodilo na groblju teško bilo predvidjeti čak i bezbjednosnim službama, smatra i kriminolog Velimir Rakočević.

- U ovom slučaju se radi o krivičnom djelu povreda groba iz grupe krivičnih djela protiv javnog reda i mira. Međutim, očigledno je da je krivično djelo motivisano niskom pobudom. To može biti iz osvete, mržnje, zlobe. Učinilac u konkretnom slučaju želi poslati poruku smrti, postavljanjem eksploziva koji je najbezbjednije oružje, jer se aktivira sa bezbjednog rastojanja– pojasnio je Rakočević za Pobjedu.

Ocijenio je da će policija i Tužilaštvo osim rasvjetljavanja ovog djela, morati da se pozabave i zaštitom drugih potencijalnih napada.

- Da se napadne grob nekog lica na ovaj način niko nije mogao pretpostaviti. Teško da može neko, makar se radilo i o pripadniku kriminalne organizacije da iskaže toliki stepen bestijalnosti – smatra Rakočević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika