Društvo

Dvije stomatološke ambulante godinama zloupotrebljavale podatke maloljetne djevojčice

Podgoričanka, čiji je identitet poznat redakciji Pobjede, početkom mjeseca odvela je dvanaestogodišnju kćerku u jednu od stomatoloških ambulanti sa kojima Fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljen ugovor kako bi je registrovala kod izabranog stomatologa i zaprepastila se kada su joj saopštili da je njeno dijete još prije sedam, odnosno šest godina registrovano u ambulantama „Šaulić“ i „Đorđević“?!
Dvije stomatološke ambulante godinama zloupotrebljavale podatke maloljetne djevojčice
Portal AnalitikaIzvor

Rečeno joj je da su te dvije ambulante godinama na ime njene kćeri fakturisali stomatološke usluge.

Lažne fakture

- Nijesam mogla da vjerujem kada su mi rekli da mi je dijete, bez moje saglasnosti, već prijavljeno i to u dvije ambulante budući da nikada, u skladu sa pravilima izbora doktora stomatologa, nijesam potpisivala izjave. Ono ima 12 godina i nikada prije nije koristila usluge stomatologa iz sistema javnog zdravstva i generalno i ostale ljekarske usluge na koje ima pravo. I taman kad sam pomislila da, s obzirom na to da uredno plaćam doprinose za zdravstvo već više od 10 godina, konačno odem da iskoristim pravo koje mi pripada, otkrijem da ga neko drugi koristi, i zloupotrebljava - kaže naša sagovornica i naglašava da je prostim pregledom lako utvrditi da njenoj kćeri nijesu rađene stomatološke intervencije koje su navedene u njenom kartonu.

U elektronskom kartonu djevojčice, u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se da je u periodu od 27. jula 2009. do 18. marta 2010. godine ona navodno koristila usluge stomatološke ambulante „Šaulić“, kao svog izabranog stomatologa, a u periodu od 17. avgusta 2010. do 15. avgusta 2013. godine je, navodno, koristila, usluge stomatološke ambulante „Đorđević“, koja se vodi kao njen aktuelni izabrani stomatolog.

Za to vrijeme oni su Fondu fakturisali usluge koje se, između ostalog, odnose na vađenje zuba, stavljanje plombi, liječenje kanala korijena zuba zbog upale živca.

Ogorčena majka koja je cijeli slučaj prijavila Fondu zdravstva 3. juna, pita se „zar je moguće da sistem besplatne zdravstvene zaštite, koji bi mogao biti mnogo bolji, još dodatno čerupaju privatne ambulante, i to na račun najranjivijih kategorija, djece i penzionera“.

Povodom ovog slučaja Fond za zdravstveno osiguranje otvorio je istragu i juče su planirali da obave kontrolu u stomatološkoj ambulanti „Đorđević“, ali su tamo naišli na zaključana vrata. Kako su Pobjedi kazali iz ove zdravstvene ustanove, na vratima je bilo nalijepljeno obavještenje da su na godišnjem odmoru.

Kontrola

- Po nalogu direktora, sektor kontrole Fonda je sa vlasnicom stomatološke ordinacije dogovorio da se kontrola obavi 16. juna. Međutim, dolaskom na lice mjesta kontrolori su zatekli obavještenje da su zaposleni u pomenutoj ordinaciji na godišnjem odmoru u periodu od 17. do 27. juna - kazali su iz Fonda, naglasivši da će kontrola biti sprovedena u utorak, 28. juna.

Na naše pitanje da li je do sada bilo raskida ugovora sa nekom privatnom ambulantom zbog ovakvog ili sličnih slučajeva, u Fondu su odgovorili da nije.

Oni su objasnili da se svaka prijava koja stigne od osiguranika procesuira.

- Po dobijenoj prijavi, Sektor za kontrolu Fonda za zdravstveno osiguranje planira i sprovodi vanrednu nenajavljenu ko ntrolu radi provjere stomatološke ordinacije i navoda iz dobijene prijave. Fond, nakon uvida u zatečeno stanje, a na osnovu ugovora Fonda i ordinacije, kao i težine prekršaja, koji su ugovorom definisani, izriče kaznenu mjeru - naveli su iz ove zdravstvene ustanove.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika