Politika

VLADA: Fakultet za crnogorski jezik i književnost postaje dio UCG

Članovi Vlade, kako oni iz parlamentarne većine tako oni i iz opozicije, ocijenili su da se u vladi izbornog povjerenja vodi konstruktivan dijalog, da je ulazak predstavnika opozicije donio novi kvalitet i da treba raditi na daljem unapređenju transparentnosti, među ostalim i pooštravanjem kriterijuma za određivanje stepena tajnosti pojedinih tačaka dnevnog reda, navodi se u saopštenju nakon danas održane sjednice Vlade Crne Gore.
VLADA: Fakultet za crnogorski jezik i književnost postaje dio UCG
Portal AnalitikaIzvor

Vlada Crne Gore održala je danas 161. sjednicu čijim je jednim dijelom predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, dok je drugim dijelom predsjedavao potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanksku politiku Duško Marković.

Na prijedlog Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Vlada je donijela odluke o broju studenata za upis na prvu godinu osnovnih studija, na postdiplomske specijalističke studije, kao i za upis na prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost za studijsku 2016/2017. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore.

- Od ukupno 3.609 planiranih za upis na osnovne studije državnog Univerziteta u 2016/2017. godini, Odlukom je utvrđeno da će se 1.666 studenata finasirati iz Budžeta, a konkursom je planiran i upis 1.943 samofinansirajuća studenta. Na postdiplomske specijalističke studije državnog Univerziteta planiran je upis 1.141 studenta koji će se finansirali iz Budžeta, dok je broj planiranih samofinansirajućih studenata 1.100. Vlada se saglasila i sa prijedlogom Univerziteta da se, radi implementacije principa afirmativne akcije, na osnovnim i specijalističkim studijama poveća ukupan broj mjesta na svakom studijskom programu za jedan odsto. Na prvu godinu osnovnih studija Fakulteta za crnogorski jezik i književnost biće upisano 40 studenata od čega će se 25 finasirati iz Budžeta. Prilikom donošenja ove odluke, ministar Goran Danilović izdvojio je mišljenje, naglasivši da je takav stav motivisan isključivo pitanjem racionalnosti postojanja dva studijska programa za crnogorski jezik na različitim državnim visokoškolskim ustanovama. Predsjednik Vlade je zaključujući tu tačku dnevnog reda rekao da dijeli mišljenje i da smatra da fakultet o kojem je riječ treba da bude u sastavu državnog univerziteta - stoji u saopštenju sa današnje sjednice.

U cilju usklađivanja sa novim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Uredbom o grupama poslova i koeficijentima za zarade policijskih službenika, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim se izjednačavaju prava policijskih službenika sa ostalim državnim službenicima i namještenicima u pogledu visine naknade u slučaju smrti policijskog službenika ili člana uže porodice.

Vlada je utvrdila i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o spomen-obilježjima, radi usaglašavanja sa zakonima o upravnom postupku, zaštiti kulturnih dobara i inspekcijskom nadzoru. Novim rješenjem predviđeno je da inspekcijski nadzor, koji je ranije bio povjeren Ministarstvu kulture, obavlja organ državne uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora.

- U cilju pripreme za neposrednu primjenu regulative koja je relevantna pravna tekovina Evropske unije za građansko, procesno i izvršno zakonodavstvo, Vlada je usvojila Analizu procesnog, parničnog i izvršnog zakonodavstva. Analizom je utvrđeno da postojeći kadrovski i administrativni kapaciteti Ministarstva pravde, osnovnih sudova i Privrednog suda Crne Gore efikasno postupaju u predmetima međunarodne pravne pomoći u građanskim i privrednim stvarima, u pogledu dostavljanja akata i izvođenja dokaza, u skladu sa konvencijama, kojima je Crna Gora pristupila. Vlada je usvojila Analizu rada notara, sa posebnim osvrtom na rad u ostavinskim predmetima. U diskusiji je ocijenjeno da se uvođenjem notarijata, kao dijela pravnog sistema, povećao stepen pravne sigurnosti u poslovima sticanja ili prenosa prava svojine i praktično je eliminisana mogućnost da neovlaščeno lice zaključi pravni posao za koji je kao obavezna propisana forma notarskog zapisa. Nakon prve godine rada na ostavinskim predmetima konstatovano je da notari ažurno postupaju i u najvećem broju predmeta poštuju rokove od 60 dana za okončanje postupka - dodaje se u saopštenju sa sjednice Vlade.

- Vlada je odbacila Predlog uredbe o dopuni Uredbe o Vladi Crne Gore i Predlog odluke o izmjeni Poslovnika Vlade Crne Gore kojima su predstavnici opozicije u Vladi na osnovu Sporazuma o stvaranju uslova za fer i poštene izbore zatražili prisustvo javnosti na sjednicama Vlade ili medijsko prenošenje djelova sjednica Vlade. Predlagači su iznijeli stav da bi otvaranje sjednica za javnost na ovaj način doprinjelo transparentnosti i predstavljalo pomak unaprijed i novi kvalitet, da transparentnost ne podrazumijeva samo objavljivanje materijala sa sjednica, da to pokazuje današnja sjednica kao i da građani treba da dobiju mogućnost da se upoznaju sa diskusijama i stavovima članova Vlade. Takođe je istaknuto da bi takvo rješenje bilo dobro za demokratiju u Crnoj Gori. Predstavnici Vlade iz parlamentarne većine istakli su u okviru rasprave da je Vlada Crne Gore po istraživanjima najtransparentnija u regionu, da su sva relevantna akta dostupna javnosti odmah nakon sjednice Vlade, da je pokrenuto korišćenje društvenih mreža za izvještavanje čak i tokom sjednica, da se radi na tome da uskoro bude omogućen prenos konferencija za medije nakon sjednica Vlade preko interneta uživo kao i da u našoj zemlji članovi Vlade imaju slobodu da iznose sopstvene stavove dok u pojedinim državama regije oni moraju da zastupaju politiku Vlade čak i u slučaju odluka protiv kojih su glasali. U okviru diskusije više članova Vlade iz parlamentarne većine ocijenilo je da predloženo rješenje ne bi bitno doprinijelo ni povećanju transparentosti ni boljem informisanju građana. Predsjednik Vlade je ocijenio da ovo potvrđuje iskustvo sjednica Vlade koje su svojevremeno bile otvorene za prisustvo novinara - navodi se u obrazloženju Vlade.

Portal Analitika