Društvo

JELIĆ: U Zavod za zapošljavanje nije ušlo Specijalno tužilaštvo

U Zavod za zapošljavanje nije ušlo Specijalno tužilaštvo, kako su danas objavili pojedini mediji.
JELIĆ: U Zavod za zapošljavanje nije ušlo Specijalno tužilaštvo
Portal AnalitikaIzvor

Iz ZZZ ističu da im je stigao je dopis Uprave policije za dostavu dokumentacije vezane za projekat „Osposobljavanje i radno angažovanje mladih – stop sivoj ekonomiji“.

- Jasno je da je ovo uobičajeni postupak nadležne institucije koja ispituje tačnost navoda iz dobijene prijave. Dobro je što je Uprava policije pokrenula postupak, jer će javnost ubrzo saznati da ne postoji ni jedan element nezakonitosti. Očigledna je opstrukcija ovom programu. Važno je izgleda, u ovom političkom trenutku, zaustaviti sve projekte koji doprinose zapošljavanju, pogotovu mladih.

Takođe, vjerujemo da se iza podnosioca prijave Upravi policije kriju i oni kojima odgovara siva ekonomija i nezakonitost u radu, pa svim silama pokušavaju da zaustave procese koji jačaju kapacitete inspekcijskih i drugi kontrolnih službi države. Očekujemo da će ovakvih prijava biti u nizu, zbog brojnih aktivnosti koje Zavod sprovodi. Ali, takođe očekujemo i kazne, i sud javnosti za neumorne podnosioce prijava kada se dokaže da su neosnovane.

Naravno, nema govora o zaustavljanju projekta, jer za to nema razloga. Naprotiv, sva evropska dokumenta i smjernice, obavezuju nas na kreiranje programa i mjera aktivnih politika koje treba da doprinesu povećanju zaposlenosti, naročito mladih. Nemamo pravo da na račun korisnika naših usluga, pogotovo mladih, prekidamo aktivnosti da bi podilazili prizemnim interesima nekih medija, nvo i političkih aktera.

Ovaj program se sprovodi u skladu sa svim pravilima, propisima i procedurama. Utemeljenje ima u strateškim dokumentima, Akcionom planu Vlade, Programu rada Zavoda. Rezultati studija UNDP-ja o sivoj ekonomiji i UNICEF-ao uključenosti mladih na tržištu rada, potvrđuju opravdanost pokretanja ovakvih programa aktivne politike zapošljavanja.

Takođe, ZZZCG je zaključkom Vlade Crne Gore obavezan da sprovede program. Sredstva za realizaciju su obezbijeđena budžetom Zavoda u poziciji troškova aktivnih mjera. Nosilac projekta je Zavod, a partneri su ministarstva unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja, Uprava za inspekcijske poslove i Poreska uprava. Takođe, međunarodni eksperti angažovani na sprovođenju projekta evropske unije „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“ pružaće espertsku pomoć pri realizaciji ovog programa. Podrška se odnosi na pomoć u kreiranju projekta, selekciji kandidata i posebno na evaluaciju rezultata, radi osnaživanja kapaciteta stručnih službi Zavoda da u budućem radu sami kreiraju nove programe aktivnih politika u skladu sa potrebama tržišta rada.

Sve pojedinosti o projektu nalaze se na sajtu ZZZCG - navodi se u saopštenju koje potpisuje predstavnica vlasti u Zavodu za zapošljavanje, Vukica Jelić.

Portal Analitika