Kultura

KOTORART KFPD: "Papirni svijet" na otvaranju, dvije premijere u programu

Međunarodni festival KotorArt 2016 i 24. Kotorski festival pozorišta za djecu počeće 1. jula ukrajinskom predstavom „Papirni svijet“ na Ljetnjoj pozirnici, najavljeno je iz organizacije tog segmenta ljetnje kulturne manifestacije u Kotoru.
KOTORART KFPD: "Papirni svijet" na otvaranju, dvije premijere u programu
Portal AnalitikaIzvor

- Predstava „Papirni svijet“ veoma je zanimljiva klovnovska predstava koja se poigrava sa papirom, interaktivna je i biće interesantna kako djeci tako i odraslima. Ove godine imamo veliki broj gostovanja u Glavnom programu. Očekuje nas 16 profesionalnih pozorišnih predstava za djecu i mlade, 86 različitih pratećih programa. Pored toga što su nam gosti profesionalci djeca i mladi sa različitih meridijana, jedna od misija Kotorskog festivala je i promiocija umjetnika iz Crne Gore - rekla je članica Uredničkog odbora i koordinatorka pratećeg programa festivala, Marija Backović.

Grafička dizajnerka Svetlana Lola Miličković najavila je izložbu svojih radova i 50 mapa sa ilustracijama koje su većinom urađene tokom prethodne dvije godine u holu Centra za kulturu „Nikola Đurković“, kao dio pratećeg programa.

Rediteljka Mirjana Medojević, koja je prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolji dramski tekst za djecu i mlade za predstavu „Kavez“, najavila je praizvođenje tog komada 11. jula.

- „Kavez“ se dominantno bavi temom prosjačenja romske djece, a u fokusu je prijateljstvo između tinejdžerke Romkinje i djevojčice iz tipične građanske crnogorske porodice. Predstava je namijenjena tinejdžerima. Tema je vrlo ozbiljna, o njoj se neopravdano ćuti - objasnila je ona.

Backović je najavila i predstavu „Da da Šekspir“ koja će biti rađena u Kotoru tokom druge polovine jula i prve polovine avgusta.

- Riječ je o koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta iz Podgorice i Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Predstava je namijenjena djeci i mladima, a nastala je s ciljem da se obilježi 100 godina dadaizma i 400 godina Šekspira. CNP će tako prvi put otvoriti vrata djeci i mladima, što po dosadašnjem repertoaru nije bio slučaj. Predstava će se naći na redovnom repertoaru, a premijera će biti početkom avgusta u Kotoru - zaključila je Backović.

Portal Analitika