Politika

DANILOVIĆ: Dobra institucionalna saradnja ključ uspjeha reformi

Dobra institucionalna saradnja ključ je uspjeha u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i sveukupnog sprovođenja reformi u crnogorskom društvu, ocijenio je ambasador Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Ijan Viting na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Goranom Danilovićem, saopšteno je iz tog ministarstva.
DANILOVIĆ: Dobra institucionalna saradnja ključ uspjeha reformi
Portal AnalitikaIzvor

U tom kontekstu, ambasador je pohvalio saradnju Uprave policije, MUP-a i britanskih institucija za sprovođenje zakona i ostvarivanje značajnih rezultata u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, prije svega sprečavanja šverca cigareta.

Ambasador Viting ocijenio je pozitivnom reakciju MUP-a i UP povodom rješavanja situacije u Kotoru, a posebno značajnim ocijenjena je prošlonedjeljna uspješna komunikacija ovim povodom koja je značila turističkoj privredi odnosno državljanima evropskih zemalja koji posjećuju Boku i Crnu Goru. Takođe, ambasador Viting je kazao da su takve poruke i komunikacija od strane ministra, Ministarstva i Vlade Crne Gore značajne za javnost, dalju posjetu turista Crnoj Gori kojih, posredstvom putničkih brodova, na hiljade dolazi upravo u Kotor.

Ministar Danilović je istakao posvećenost službi rješavanju ovog pitanja, posebno kroz tijesnu saradnju policije i tužilaštva, od kojih se očekuju konkretni rezultati. On je dodao da je na putu ka EU, osim vladavine prava, jako važna reforma javne uprave. Da bi ona mogla da bude pravovremena i efikasna, ministar je ocijenio da je potrebno oformiti novo ministarstvo za državnu upravu, što je ocijenjeno pozitivnim.

Ambasador je istakao da je Velike Britanije preko Britanskog savjeta u Crnoj Gori zainteresovano da pomogne ovu reformu, jačanje administrativnih kapaciteta i podizanje nivoa ličnih vještina državnih službenika. Određene aktivnosti na tom planu su pokrenute, ali je zajednički ocijenjeno da postoji prostor za dalje jačanje u unaprjeđenje saradnje na ovom planu.

Ministar Danilović je ambasadora upoznao sa aktivnostima koje se sprovode na kontroli izbornog procesa i za početak naredne nedjelje najavio formiranje Koordinacionog tima za praćenje sprovođenja izbornog zakonodavstva u dijelu nadležnosti MUP-a i nove Komisije za praćenje postupanja nadleţnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, 

Portal Analitika