Svijet

Putin: Evropo, mi smo spremni da dođemo na pola puta

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je Evropsku uniju da "obnovi saradnju" s Rusijom i rekao da je Moskva spremna da "dođe na pola puta".
Putin: Evropo, mi smo spremni da dođemo na pola puta
Portal AnalitikaIzvor

Kako je istakao, na drugoj strani i Evropa mora da bude spremna na kompromise, jer Rusija ne želi novi Hladni rat.

"Mi nismo kivni i spremni smo da se nađemo na pola puta. Ipak, u toj igri mora da učestvuje dvoje", rekao je Putin u Sankt Peterburgu.

Ruski predsjednik je rekao da su kontakti s predstavnicima iz "poslovnih krugova Njemačke i Francuske" pokazali da su evropski biznismeni spremni da sarađuju sa Rusijom.

"Političari bi trebalo da se nađu na pola puta sa biznismenima, da pokažu mudrost i fleksibilnost. Potrebno je da ponovo vratimo povjerenje u rusko-evropske odnose i da uspostavimo ponovo saradnju na različitim nivoima", rekao je Putin.

Istovremeno, stigla je vijest da je Evropska unija produžila sankcije za Krim i Sevastopolj.

Putin je rekao i da je saglasan sa predlogom SAD o uključivanju dijelova sirijske opozicije u aktuelnu vlast u Damasku.

Rojters prenosi da je Putin, u obraćanju na Medjunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, rekao da se sirijski predsednik Bašar el Asad složio da postoji potreba za političkim procesom.

Putin je naveo da za Siriju nije najvažnije to da Asad uspostavi kontrolu nad teritorijom, već da se povrati sveobuhvatna vjera u vlast. Ruski predsjednik je kazao da će Sirija neizbježno propasti ukoliko stvari ostanu kakve su sada, naglasivši da bi to bio najgori mogući scenario.

Izvor: b92.net

Portal Analitika