Politika

Danilović sa Langeom: Reforma javne uprave jedan od prioriteta

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović sastao se juče sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirkom Langeom I šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitjom Drobničem, kako bi razgovarali o reformi javne uprave, pripremama za izborni proces i vladavini prava.
Danilović sa Langeom: Reforma javne uprave jedan od prioriteta
Portal AnalitikaIzvor

Šef jedinice u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirk Lange je poručio da je reforma javne uprave veliki izazov i horizontalan proces koji ima uticaj na cjelokupan sistem javne uprave. 

On je kazao da funkcionalna javna uprava nije važna samo radi sprovođenja evropske pravne tekovine već i da bi bolje služila građanima Crne Gore.

Ministar Danilović je ocijenio da je za stvarnu reformu javne uprave, neophodna veća posvećenost svih učesnika procesa, koje mora koordinisati sama Vlada.

Govoreći o tome koliko je reforma javne uprave složen proces, direktorica Direktorata za državnu upravu i lokalnu samoupravu Dragana Ranitović, podsjetila je da zemlje u okruženju imaju posebno ministarstvo koje se bavi ovim pitanjem.

Ona je kazala da Strategija reforme javne uprave za period 2016.-2020.godine, koja će uskoro biti upućena ka Vladi, između ostalog predviđa formiranje Savjeta za reformu javne uprave, što je tijelo koje bi okupilo predstavnike MUP-a, Ministarstva finansija, visoki rukovodni kadar institucija koje su nosioci obaveza i nevladin sektor.

Ministar Danilović je kazao da je realnije očekivati da Strategija reforme javne uprave bude usvojena u četvrom kvartalu, a ne u trećem – kako je predviđeno. On je ocijenio da to nije pitanje volje, već objektivnih okolnosti budući da je izborna godina i da se bliže godišnji odmori u javnoj upravi.

Tema sastanka bila je i priprema za predstojeće izbore, u dijelu za koje je zaduženo MUP.

Ministar je podsjetio da uskoro počinje rad Koordinacionog tijela, bez obzira na to što predstavnici pet najvećih parlamentarnih klubova i Državna izborna komisija, još nisu delegirali svoje predstavnike za to tijelo.  Kao prioritet, ministar je istakao transparentnost i preciznost biračkog spiska, kao najpouzdaniji način da se izgradi povjerenje građana u izborni proces.

Teme sastanka bile su i politika azila, finansijska podrška rekonstrukciji graničnih prelaza, kao i popunjenost kapaciteta Specijalnog policijskog tima.

Ministar Danilović je kazao da Specijalnom policijskom timu daje punu podršku i da će pomoći u nabavci opreme koja je neophodna da bi ovo tijelo dobro funkcionisalo. 

Portal Analitika