Zanimljivosti

Asanž u Beogradu!

Najpoznatiji i najozloglašeniji uzbunjivač na svijetu Džulijen Asanž, glavom i bradom već danima nepomično stoji na običnoj stolici u Beogradu. Bronzanom glavom i bradom, da budemo precizni.
Asanž u Beogradu!
Portal AnalitikaIzvor
Jer, Asanž od krvi i mesa je već skoro pa četiri pune godine u azilu ambasade Ekvadora u Londonu. Tamo je kako bi izbjegao hapšenje i isporučivanje Švedskoj zbog suđenja o silovanju navodno počinjenom 2010. godine, ili kako strahuje, Sjedinjenim Američkim Državama, zbog političkog suđenja, optužbi za špijunažu i objavljivanje tajnih informacija na sajtu Vikiliks, čiji je osnivač i urednik.
 
Na stolicama pored Asanža nalaze se i bronzane figure Edvarda Snoudena i Čelsi Mening, još dva uzbunjivača koja su svoj izbor da sa svijetom podjele surovu istinu platili najskupljom cijenom - vlastitom slobodom. Mening, nekadašnja obaveštajna analitičarka američke vojske sada služi 35 godina u federalnom zatvoru SAD zbog prosljeđivanja povjerljivih informacija Vikiliksu, a Snouden, bivši radnik CIA-e, zbog sličnih optužbi privremeni azil je pronašao u Rusiji.
da-li-ste-videli-dzulijena-asanza-u-beogradu-body-image-1466156097-size-1000
 
Za nekog izdajice, za nekog heroji. Zatvoreni da bi bili slobodni. Zastrašujuća, jeziva realnost, sasvim izvjesno zaprijećena svima koji se drznu da otkriju sve ono što političari, vlasti i ostali moćnici pokušavaju da sakriju od očiju javnosti. Da bi je kontrolisale.
 
Četvrta, prazna stolica pored ovog "svetog trojstva" uzbunjivača i boraca za slobodu, ostavljena je za sve one koji su spremni da izađu iz svoje zone komfora, ustanu, izlože se očima i sudu javnosti i sa svijetom podjele svoje mišljenje, stavove, urlike. Svoju istinu.
U pitanju je interaktivna skulptura - neprekidni interaktivni performans pod nazivom "Imaš nešto da kažeš?" italijanskog umetnika Davida Dormina. Postavljena je u samom jezgru transdisciplinarnog umjetničkog festivala / kolonije / kolektivnog stvaralačkog pokreta Dev9t u Staroj Ciglani u Beogradu.
Nesumnjivo i Dev9t i Beograd u ovom trenutku predstavljaju potpuno prirodno privremeno stanište ove skulpture, posle Aleksandar placa u Berlinu i drugih prestonica Evrope. Na samu četvorogodišnjicu dobijanja političkog azila i boravka u ambasadi Ekvadora 19. juna, Asanž će se (pravog glavom i bradom) putem video linka uključiti u novo izdanje Filozofskog teatra u Narodnom pozorištu u Beogradu, kada će pred okupljenom publikom na sceni Raša Plaović gostovati njegova advokatica i članica Vikiliksa, Renata Avila.
 
- Umjetnost može biti politička. Vjerujem u čin. Javna umetnost ima moć da učini ljude odraslima i da im promjeni tačku gledanja. Stolica ima duplo značenje. Može biti udobna, ali može biti i postolje da se uzdigneš višlje, da imaš bolji pogled, da naučiš više. Svi su oni odlučili da stanu na stolicu hrabrosti. Svi su napravili svoj potez uprskos tome da postanu viđeni i osuđeni. Mnogi misle da su oni izdrajice i teroristi. Istorija nikad nije imala pozitivno mišljenje o savremenim revolucionarima. Treba ti hrabrosti da reaguješ, da staneš na praznu stolicu uprkos tome što boli - istakao je David Dormino u opisu svog rada koji ovoh dana dočekuje posjetice Dev9t.
 
b92.net
Portal Analitika