NATO

Šavc i Črnčec: Ministarstvo odbrane Slovenije pouzdan partner CG u evroatlantskim integracijama

Novoimenovani savjetnik za odbrane Republike Slovenije, Primož Šavc, i odlazeći savjetnik za odbranu Republike Slovenije, dr Damir Črnčec boravili su danas u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Njih su na odvojenim sastancima primili državni sekretar Bojan Šarkić i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane dr Ivan Mašulović.
Šavc i Črnčec: Ministarstvo odbrane Slovenije pouzdan partner CG u evroatlantskim integracijama
Portal AnalitikaIzvor

Šavc je peti savjetnik za odbranu u slovenačkom Ministarstvu odbrane tokom perioda intenzivne saradnje sa crnogorskim Ministarstvom odbrane, a njegovi prethodnici su general Rade Klisarić, mr Aljoša Selan, kontraadmiral Renato Petrič, kao i dr Črnčec.  

Šarkić se zahvalio na saradnji i kontinuiranoj podršci koju slovenačko Ministarstvo odbrane pruža Ministarstvu odbrane Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija.

On je sagovornike informisao o aktivnostima koje Crna Gora i Ministarstvo odbrane sprovode u završnoj fazi pristupanja Alijansi, kao i o svim važnim aspektima reforme sistema odbrane Crne Gore. Šarkić je posebno istakao značaj saradnje sa partnerima, kao i podršku koju partnerske zemlje pružaju Crnoj Gori na evroatlantskom putu. Takođe, istakao je da poziv za članstvo Crne Gore u NATO, kao i nedavno potpisivanje Protokola o pristupanju, predstavljaju značajne korake u ostvarivanju najvažnijih državnih spoljnopolitičkih ciljeva u protekloj deceniji.

Šavc je čestitao Crnoj Gori na do sada postignutim rezultatima i uspjesima, naročito na nedavno potpisanom Protokolu o pristupanju NATO. Istakao je da je Crna Gora ostvarila veliki uspjeh i značajne rezultate u veoma kratkom periodu. On je naglasio da će Crna Gora na putu ka punopravnom članstvu u NATO, kao i do sada, imati punu podršku Republike Slovenije.

Mašulović je izrazio zahvalnost na podršci Slovenije naporima Crne Gore da postane dio kolektivnog sistema bezbjednosti, kao i na ratifikovanju Protokla o pristupanju Crne Gore NATO od strane Parlamenta Republike Slovenije. On je istakao izuzetnu i sadržajnu saradnju dva Ministarstva i naglasio značaj koji crnogorsko Ministarstvo odbrane posvećuje jačanju strateškog partnerstva. Mašulović je kazao da su slovenačka iskustva od velikog značaja za Crnu Goru i izrazio uvjerenje da će saradnja sa ovom državom biti nastavljena i dodatno proširena i u narednom periodu.

Šavc je najavio da će Republika Slovenija nastaviti da bude pouzdan partner Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore na svim poljima saradnje.

Portal Analitika