Svijet

MMF: Izlazak Velike Britanije iz EU pokrenuo bi veliku finansijsku nesigurnost

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi podstaći rast euroskepticizma i pokrenuti "dugo razdoblje finansijske nesigurnosti", upozorio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond, sedmicu prije referenduma o članstvu u EU.
MMF: Izlazak Velike Britanije iz EU pokrenuo bi veliku finansijsku nesigurnost
Portal AnalitikaIzvor

"Odluka o izlasku zemlje na referendumu, pa i tijesan rezultat u korist ostanka mogao bi doprinijeti rastu euroskepticizma i nesigurnosti", ističe MMF u izvještaju o eurozoni.
Kako navodi, evropski projekat su već prilično oslabile podjele nastale u migrantskoj krizi i djelimično uvođenje granične kontrole.
-Izostanak zajedničkog odgovora na priliv izbjeglica jasno je pokazao političke pukotine u Evropi- navodi fond u svom godišnjem izvještaju o ekonomiji eurozone, govoreći o "sve većim političkim" podjelama.
Britanci će na referendumu 23. juna odlučivati žele li izaći iz EU, a ta mogućnost zabrinjava tržišta i uticala je na odluku američke centralne banke Feda da odgodi normalizaciju svoje monetarne politike.
Zbog ubistva proevropske britanske poslanice MMF je saopštio da će za 24 sata odgoditi objavljivanje niza dokumenata u kojima izlaže rizike povezane s 'brexitom', a koji su trebali biti objavljeni kasno sinoć.

(Vijesti.ba)

Portal Analitika