Abiznis

Konjević dokerima iz Bijele uskraćuje otpremnine

Vlada Crne Gore je usvojila zaključak da se za 202 radnika i 65 penzionera Jadranskog brodogradilišta iz Bijele isplate otpremnine u iznosu od 4,8 miliona eura, ali ministar finansija Raško Konjević smatra da to ne treba uraditi.
Konjević dokerima iz Bijele uskraćuje otpremnine
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je trebalo da na današnjoj sjednici da konačno verifikuje isplatu otpremnina dokerima iz Bijele. Nakon što je još prošle godine, nakon informacije koju je, o stanju u Jadranskom brodogradilištu u Bijeloj, podnio Ivan Brajović, ministar saobraćaja i pomorstva, Vlada donijela zaključak da daje saglasnost da se sredstva koja se prihoduju od prodaje imovine ove kompanije, preusmjere za rješavanje viška zaposlenih, na osnovu socijalnog programa i za povezivanje radnog staža, sve je trebalo da bude završeno danas na sjednici Vlade.

Kako se navodi, takvu informaciju imaju i radnici. "Očekujemo da Vlada danas konačno verifikuje tu svoju odluku i da 202 radnika i 65 penzionera dobiju svoj novac", kaže za Dnevne novine predsjednik Sindikata Brodogradilišta Mladen Krivokapić.

Povodom toga sindikalna organizacija je uputila spisak sa imenima radnika i iznosima otpremnina miliona eura je potrebno za otpremnine radnika u Brodogradilištu

"Imajući u vidu da je izvršena prodaja velikog doka i na taj način obezbijeđena novčana sredstva koja Vlada može preusmjeriti za rješavanje pitanja viška zaposlenih, stekli su se uslovi za realizaciju zaključka Vlade vroj 08-2089, od 4. septembra 2015. godine", kaže se materijalima za sjednicu Vlade.

Ministar finansija Raško Konjević je, međutim, juče uputio ministru saobraćaja i pomorstva Ivanu Brajoviću mišljenje da je ovaj predlog Vlade iz nekoliko razloga sporan.

"Preusmjeravanjem iznosa od 4,8 miliona eura za otpremnine, umanjila bi se značajno sredstva za plaćanje poreza i doprinosa na zarade, pa bi na taj način ostao nepovezan radni staž zaposlenima i bili bi onemogućeni da ostvare pravo na penziju", tvrdi u svom dopisu Konjević.

On ističe i da je to preusmjeravanje suprotno Zakonu o stečaju jer taj zakon utvrđuje klase povjerilaca i isplatne redove i da su prvi i drugi isplatni red potraživanja po osnovu poreza i doprinosa. (cdm/dnevne novine)

Portal Analitika