Politika

DPS: Ne biramo između Rusije i Amerike

Raprava o prijedlogu rezolucije o podršci učlanjenju u NATO počela je juče u Skupštini, a plenum će se o tome izjasniti danas. Dok predlagači tog dokumenta smatraju da će rezolucija imati izuzetan međunarodno-politički značaj i uticati pozitivno na dalji tok ratifikacionog procesa, protivnici učlanjenja smatraju da se radi o prevari jer je parlament sličnu rezoluciju usvojio u septembru.
DPS: Ne biramo između Rusije i Amerike
Portal AnalitikaIzvor

Miodrag Vuković (DPS) je, u ime predlagača, kazao da poslanici ne biraju „između Amerike i Rusije“. ''Mi biramo dugoročno dobro za Crnu Goru i njene građane'' rekao je on. Prema njegovim riječima, mnogo je argumenata koji se uportebljavaju protiv učlanjenja u Alijansu a svi, kako je ocijenio, igraju „na kartu straha“. ''Ideja da će NATO vojnici moći da rade šta hoće po našoj zemlji nije tačna. Slična je i priča da slijedi pogoršanje odnosa sa Rusijom'' rekao je Vuković. Njegov partijski kolega Tarzan Milošević kazao je da rezolucija dolazi u momentu kada je jasno da je proces integracija nezaustavljiv. Kako je kazao, usvajanje rezolucije potvrdiće da članstvo u Alijansi uživa većinsku podršku u parlamentu. ''Imaće i izuzetan međunarodno - politički značaj i uticaće pozitivno na dalji tok ratifikacionog procesa'' rekao je Milošević.

Abazović je, govoreći o zloupotrebi državnih resursa, kazao da se narednih dana sprema posebna priča o Zoranu Jeliću iz DPS-a, kojeg je nazvao „specijalnom zvijezdom afere snimak“. Na to ga je Jelić pozvao da Abazović „i njegovi mentori“ odmah objave sve što imaju. ''Što se popularnosti tiče, Vas je, Abazoviću, od 662 ljudi koji žive u vašem naselju glasalo 42. Dakle, ni vaša familija vas ne glasa'' rekao je Jelić, poručivši i da je Abazović „sinonim političke korupcije jer se ne zna koga predstavlja u parlamentu“.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da ima onih koji su iskreno za NATO i onih koji su za to iz interesa. ''Isti oni koji su ratovali sa NATO- om devedesetih sad su za NATO'' dodao je on. Prema njegovim riječima, i neki koji su protiv NATO-a, više su za ulazak u NATO uradili od DPS-a. ''Ima onih koji su protiv članstva, ali oni su zalaganjem za vladavinu prava, demokratiju i slobodne izbore uradili više za NATO nego oni koji su formalno za članstvo u Alijansi'' smatra Krivokapić.

Rifat Rastoder (SDP) uputio je oštru kritiku Demokratskom frontu, kazavši da taj politički savez ne radi ništa korisno za Crnu Goru. ''Samo pravite štetu. Nemate ni cilj ni mogućnosti. Mi ne možemo da napravimo nijednu promjenu jer je vi ne želite. Ja i sa DPS-om imam korisne diskusije. A, vi se svemu što čujete i sa čim nijeste saglasni iščuđavate'', kazao je on. (opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika