Politika

Sjutra izjašnjavanje o NATO rezoluciji

Rezolucija o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO još jedna je prilika da se iskaže jasan i pozitivan stav većine poslanika o podršci učlanjenju države u NATO, ocijenjeno je danas u Skupštini Crne Gore. Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o Predlogu rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO, a o tom dokumentu će se, kako je dogovoreno na Kolegijumu predsjednika Skupštine, izjasniti sjutra.
Sjutra izjašnjavanje o NATO rezoluciji
Portal AnalitikaIzvor

U Predlogu rezolucije, koji su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Pozitivna Crne Gore, Socijaldemokrate, Liberalne partije i manjinske stranke, navodi se da je Crna Gora, za deset godina od obnove nezavisnosti, pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO i Evropskoj uniji (EU).

„Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je sprovela u cilju postizanja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, unapređenja vladavine prava, snaženja demokratskog i ekonomskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto opredjeljenje da Crna Gora postane dio evropske i evroatlantske zajednice“, kaže se u predlogu rezolucije.

Poslanik DPS-a, Miško Vuković, kazao je u ime predlagača da je Predlog rezolucije zasnovan na Ustavu.

On je podsjetio da u preambuli Ustava iz 2007. godine piše da ustavotvorna Skupština, polazeći i od „privrženosti ravnopravnoj saradnji sa drugim narodima i državama, i evropskim i evroatlantskim integracijama, donosi Ustav Crne Gore“.

„Prošle godine smo usvojili rezoluciju o integraciji u NATO. Poruka koju smo poslali bila je realna, odgovarala je tadašnjem stepenu naše uključenosti, odnosno puta ka toj organizaciji“, kazao je Vuković.

U međuvremenu je, kako je naveo, Crna Gora dobila poziv u Alijansu, a potpisivanjem Protokola o pristupanju krenuo je proces njegove ratifikacije. Vuković je kazao da je mnogo argumenata koji se upotrebljavaju protiv Alijanse.

„Svi igraju na jednu kartu, a to je karta straha. To znači da nema realnih, opipljivih, racionalnih argumenata“, kazao je Vuković.

Tarzan Milošević iz DPS-a kazao je da rezolucija predstavlja još jednu priliku da se iskaže jasan i pozitivan stav većine poslanika o podršci poslanika učlanjenju države u NATO.

„Rezolucija dolazi u momentu za koji cijenimo da je jasno da je proces integracija nezaustavljiv“,naveo je Milošević.

Kako je kazao, usvajanje rezolucije potvrdiće da članstvo u Alijansi uživa većinsku podršku u parlamentu.

„Pored toga, imaće i izuzetan međunarodno politički značaj i uticaće pozitivno na dalji tok ratifikacionog procesa“, rekao je Milošević.

On je poručio da će DPS poštovati svaku odluku koju donese naredni saziv parlamenta u vezi sa tim da li će se odluka o članstvu države u NATO-u donijeti na referendumu ili u Skupštini.

Poslanik Demokrastkog fronta (DF), Andrija Mandić kazao je kazao je da je nova rezolucija gotovo identična onoj koja je usvojena u septembru prošle godine.

„Svi znamo o čemu se radi. Jedna ambasadorka je naredila svojim marionetama da mora da se nova poruka vašingtonskoj i briselskoj administraciji da je, nakon rekonstrukcije Vlade, u Skuptini smanjen broj onih koji su glasali protiv te rezolucije“, naveo je Mandić.

On je podsjetio da je protiv prethodne rezolucije glasalo 26 poslanika.

„Ovo je jedna velika prevara, ovo je još jedan dokaz kako ambasade vodećih NATO država, kontrolišu crnogorsku vlast, zato što je mnogo novca uloženo u taj projekat“, tvrdi Mandić.

Samostalni poslanik Mladen Bojanić kazao je da samo nesigurni i neiskreni partner mora da dokazuje lojalnost svako malo.

„Glavni razlog ove rezolucije je da se obeshrabre građani koji imaju puno pravo da misle drugačije“, smatra Bojanić.

On je rekao da je gotovo sve što je rečeno u rezoluciji netačno.

„Nikakvu sigurnost Crna Gora neće dobiti učlanjenjem u NATO“, naglasio je Bojanić, dodajući da će eventualnim učlanjenjem u NATO, Crna Gora otvoriti sukobe sa svima sa kojima ih NATO ima.

Prema riječima Bojanića, ne trebaju NATO alijansi ni građani, ni vojska Crne Gore. „Treba im teritorija da zabodu zastavicu“.

„Glas za NATO nije glas da Crna Gora uđe u taj savez, nego da NATO uđe u Crnu Goru“, kazao je Bojanić.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović kazao je da je rezolucija gotovo identična onoj koja je usvojena prije devet mjeseci.

Kako je naveo, neko je osjetio potrebu da dva mjeseca prije izbora, a u jeku rasprave o zakonima koji život znače, opstruira rad parlamenta.

„Nije ništa sporno da se o tome razgovara, ali jeste da se poslije devet mjeseci, zbog nekih spoljnih razloga, dobije potvrda da je stanje stabilno“, smatra Damjanović.

On je upozorio predlagače da bi ovu rezoluciju mogao podržati manji broj poslanika nego prethodnu, i upitao ih kako bi objasnili svojim partnerima da pada podrška učlanjenju Crne Gore u NATO

Poslanik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić kazao je da je učlanjenje u NATO prirodna odluka za Crnu Goru.

„U toj odluci imamo one koji su za NATO iz uvjerenja, i one koji su za to iz interesa, a tako je i sa onima koji su protiv“, rekao je Krivokapić.

On je naglasio da „ni Moskva, ni Vašington, ne treba da budu mjerilo za naše odluke“.

Učlanjenje u NATO će, kako je naveo, donijeti Crnoj Gori ekonomski razvoj, samo ukoliko bude vladavine prava.

 

„Razumijem i jedne i druge razloge, samo nemojte da ovo bude odluka koja će nas trajno podijeliti“, poručio je Krivokapić.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, kazala je da NATO nijesu vojne baze i sve ono negativno o čemu se govori.

Prema njenim riječima, učlanjenjem u NATO savez Crna Gora dobija mnogo kvalitetniji privredni ambijent.

Jasavić je kazala da neutralnost, kao ekonomska opcija, nema opravdanje jer bi, kako je navela, Crna Gora bi, u tom slučaju, morala da izdvaja 150 miliona EUR godišnje.

"Ukoliko budemo zaista radili na vladavini prava, NATO nam je prijeko potreban kao uvertira u EU“, rekla je Jasavić.

Poslanica Hrvatske građanske inicijative, Ljerka Dragičević, kazala je da je ulazak Crne Gore u NATO evidentan.

„Članstvo u NATO je strateški cilj Crne Gore, koji garantuje njenu stabilnost, očuvanje integriteta i suvereniteta“, kazala je Dragičević.

Kako je navela, ulaskom u NATO Crna Gora može samo profitirati. „Jer je stara izreka s kim si – takav si“.

Poslanik Dritan Abazović kazao je da URA podržava članstvo Crne Gore u NATO, i da će podržati i rezoluciju.

„Međutim, ovakve stvari su potpuno nepotrebne, zato što smo u septembru prošle godine imali istu rezoluciju“, rekao je Abazović.

Taj potez, kako je naveo, ima samo jedan cilj, da skrene pažnju sa najvažnije teme – slobodnih i fer izbora.

„Ovo što radite zaista ne ide u prilog onome što treba da bude naše opredjeljenje“, kazao je Abazović.

On je rekao da je siguran da Crnu Goru čeka hrvatski scenario.

„Možemo svaki dan daglasamo za po jednu rezoluciju, ali to neće ništa promijeniti. Trebaju nam fer i demokratski izbori, i treba nam demokratska smjena vlasti“, kazao je Abazović.

Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke kazao je da je ulazak u NATO i posvećenost evroatlanskih integracijama

On je naveo da parlament kroz donošenje ove rezolucije želi pokazati da preuzima dio odgovornosti u složenom procesu koji je bitan za društvo u cjelinu.

Mustafić je saopštio da je proces ulaska u NATO komplementaran je sa proces evropskih integracija.

„Pridružiti se EU znači usaglasiti sa standardima NATO-a. To su dvije alijanse koje imaju mnogo zajedničkih vrijednosti, a to je put koje su prošle sve države regiona i bivšeg komunističkog uređenja koje su postale članice EU“, kazao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, vladavina prava, borba protiv kriminala, poštovanje temeljnih ljudskih prava i u tom kontekstu prava manjinskih i nacionalnih zajednica, jačanje institucija, ekonomska i politička stabilnost važna su ciljevi integracija.

„Manjinski narod, a Bošnjaci i Muslimani posebno, možda najbolje razumiju šta znači bezbjednost i stabilnost te otuda veliki stepen podrške NATO integracijama“, poručio je Mustafić.

Izvor: MINA

Portal Analitika