Abiznis

Stiže novih 50 eura

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila danas da će naredne godine pustiti u opticaj novu novčanicu od 50 eura.
Stiže novih 50 eura
Portal AnalitikaIzvor
"ECB i nacionalne centralne banke u evrozoni će 5. jula predstaviti novu seriju novčanica od 50 eura pod nazivom 'Evropa'. Planirano je da se u opticaju nađe u proljeće 2017. godine", navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija Frans pres.
 
"Apoen od 50 eura je najkorišćeniji od svih apoena u eurima. Više od osam milijardi novčanica u opticaju su apoeni od 50 eura, što čini 45 odsto od ukupnih apoena u opticaju", dodaje se u saopštenju. 
 
Na svim različitim apoenima novih novčanica nalazi se portret Evrope, lika iz grčke mitologije. 
 
ECB je već u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet eura, u septembru 2014. godine apoen od 10 eura i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 eura. 
 
Novčanice od 100 i 200 eura će takođe biti zamenjene, navodi Frans pres, dodajući da je ECB nedavno odlučila da povuče iz opticaja apoen od 500 eura uslijed rasprostranjenog mišljenja da ga najviše koriste kriminalci za pranje novca i za finansiranje terorističkih aktivnosti. 
 
ECB je zadužena za štampanje novčanica u eurima, dok su nacionalne centralne banke 19 članica evrozone odgovorne za izradu kovanica.
 
b92.net
Portal Analitika