Kultura

Slike Srđana Ilinčića u prostoru za umjetnost Societe Generale Banke Montenegro

Izložba mladog crnogorskog slikara Srđana Ilinčića postavljena je u prostoru za umjetnost, u upravnoj zgradi Societe Generale banke Montenegro.
Slike Srđana Ilinčića u prostoru za umjetnost Societe Generale Banke Montenegro
Portal AnalitikaIzvor

Postavku čini deset slika apstraktnog ekspresionizma.

- Njihova forma i sadržaj se ne pozivaju na prirodu. Svaka sličnost sa detaljima iz prirode je slučajna i nalazi se isključivo u oku posmatrača. Uporište ovih djela je u spletu emocionalnih i psihičkih stanja prevedenih u likovni jezik kroz boju, liniju, površinu, mrlju, ritmove. Paleta je sažeta na crvenu, crnu, bijelu i sivu. Boje se međusobno miješaju tek na platnu po principu transparentnosti ili u oku posmatrača na osnovu učestalosti, veličine i broja fleka, mrlja i linija. Intenzivna i čista boja mijenja valerske vrijednosti i prelazi iz gustih pastuoznih poteza u senzibilne lazurne u mat ili lak finišu – riječi su Ilinčića o njegovim radovima.

Srđan Ilinčić rođen je u Podgorici 1978. godine. Dobitnik je Nagrade za slikarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti 2001. godine i predaje teorijske predmete u Srednjoj likovnoj školi „Petar Lubarda“ na Cetinju.

Projekat Prostor za umjetnost namijenjen je mladim stvaraocima radi afirmacije njihovih novih ideja i podrške u daljem stvaralačkom radu, a započet je kao akcija građanske solidarnosti na globalnom nivou Societe Generale Grupe.

Portal Analitika