Društvo

JELIĆ: Novi direktor Zavoda zloupotrebljava tu instituciju

Novi direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević iz Ure prije dva dana održao je konferenciju za medije na kojoj je saopštio da je uočio niz zloupotreba u radu Zavoda. Naime, prema njegovim riječima, iako je pojedinim opštinama Ministarstvo finansija zabranilo nova zapošljavanja, Zavod je raspisao oglas za preko 200 osoba, pa je Milošević zbog toga obavijestio ministarstvo finansija i javnost. Tim povodom reagovala je predstavnica vlasti u Zavodu Vukica Jelić.
JELIĆ: Novi direktor Zavoda zloupotrebljava tu instituciju
Portal AnalitikaIzvor

Jelić je prvo kazala da je Milošević prekršio osnovno pravilo-umiješao je politiku tamo gdje joj nije mjesto.

''Imali smo situaciju da osoba koja je postavljena na čelo Zavoda kako bi otkrila eventualne zloupotrebe u toj instituciji i da zabrani zloupotrebe u političke svrhe, upravo to uradila, jer je u Zavodu, sa resursima Zavoda, u ime direktora Zavoda, govorio politički'', objasnila je Jelić.

Ona kaže da je ZZZCG zapravo samo berza rada, te da niko nema pravo da otkriva podatke niti da kontroliše.

''Oglašavanje slobodnih radnih mjesta je redovni postupak ZZZCG. Zakonom propisani obrazac prijave je E1, kada takav obrazac stigne, mi smo dužni da ga objavimo u roku od dva dana i to je sve. Naše je da budemo samo servis poslodavcima i nezaposlenim licima. Zavod nema ulogu kontrolora. Iz Zavoda ne smije biti optužbi, jer mi nemamo mehanizme da to saznamo. Kada su posrijedi državne institucije i zapošljavanja u njima, tu ulogu imaju Uprava za kadrove, Inspekcija rada i Upravna inspekcija'', objasnila je Jelić.

Svaki državni službenik u obavezi je zakonskoj da ukoliko uoči zloupotrebu da je prijavi, ali Jelić objašnjava da zaposnei u Zavodu nemaju mogućnost da uoče zloupotrebu na osnovu oglasa.

Zavod nema pravo da ispituje zašto je neki poslodavac objavio oglas i nema pravo da ispituje prirodu radnog mjesta. 
Jelić je uvjerena da će rezultati ispitivanja pokazati da nikakvih zloupotreba nije bilo, ali ipak kaže da ona nema pravo da ocjenjuje da li ih je bilo ili nije. Ona je novog direktora optužila za mobing:

''Tu je posrijedi pokušaj da se jedan radnik iz rožajskog biroa, kolega koji je šef rožajskog biroa, proglasi odgovornim za nešto što nije njegova odgovornost, jer je posrijedi sprovođenje Zakona o naknadama za majke. Naravno da to nijesam dozvolila jer nije bilo pravnog osnova za to'', saopštila je novinarima Jelić.

Rožajski biro rada zbog toga je posjetila inspekcija Agencije za zaštitu podataka i izvještaj bi trebalo da bude završen uskoro, a preliminarni podaci koje Jelić ima kažu da zloupotreba nije bilo.

Optužbe su stigle od aktuelnog direktora i na račun korišćenja automobila Zavoda. Jelić tvrdi da zloupotreba nije bilo:

''ZZZCG ima ukupno 17 automobila. Prosječna starost tih automobila je 9 ipo godina, dakle kupovani su u neko bolje vrijeme. Tih 17 automobila, za ovih pola godine potrošilo je 5.050 eura goriva. Svako auto je ograničeno da u godini ne može potrošiti preko 600 eura. Svih 17 automobila imalo je troškove održavanja ukupno 710 eura. Eto, imajući u vidu te podatke recite mi da li možemo govoriti o bilo kakavim zloupotrebama'', pitala je Jelić i dodala da Zavod nema dovoljan broj parking mjesta za sve te automobile te da je ponekad sasvim logično da zaposleni automobil odveze kući.

''Ti automobili u Zavodu nijesu statusni simbol, nego ih koriste svi zaposleni kako kad kome zatrebaju. Dakle, ako neko ide u 6 ujutru za Rožaje, savim je logično da on taj automobil odveze kući pa da od kuće krene ujutru, i tu ne možemo govoriti o bilo kakvoj zloupotrebi'', kazala je Jelić.

Jelić će, kako je saopštila, redovno obavještavati javnost o aktivnostima i dešavanjima u Zavodu. (Antena M)

Portal Analitika