Abiznis

Završena rasprava o izmjenama zakona o poštanskim uslugama i sajber bezbjednosti

U Skupštini Crne Gore juče je završena rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama i Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbjednosti, sopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva za informaciono društvo.
Završena rasprava o izmjenama zakona o poštanskim uslugama i sajber bezbjednosti
Portal AnalitikaIzvor

Predloženim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama uređuju se uslovi i način obavljanja univerzalne i drugih poštanskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje poštanskih usluga, na način da se postigne usklađenost sa Izvještajem o skriningu u Poglavlju 8 – Konkurencija, Zakonom o kontroli državne pomoći i Pravilnikom o listi pravila državne pomoći. Pomenuti Zakon donosi se i u cilju postizanja usaglašenosti sa drugim propisima kojima se uređuje tržište usluga, boljeg regulisanja tržišta poštanskih usluga, kao i radi usaglašavanja sa novim Zakonom o upravnom postupku.

Na sjednici Skupštine završena je i rasprava o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbjednosti. Važeći Zakon o informacionoj bezbjednosti usvojen je 2010. godine.

Implementacijom zakona regulisaće se cjelokupan način obezbjeđivanja informacione bezbjednosti u Crnoj Gori kao temelja izgradnje savremenog informatičkog društva. Izmjenama ovog zakona, formiraju se nadležna tijela, regulišu njihovi međusobni odnosi, način i smjer funkcionisanja, te nadležnosti za njihov nadzor.

Predlogom zakona naziv CERT (Computer Emergency Response Team), zamijenjen je nazivom CIRT koji predstavlja skraćenicu od Computer Incident Response Team, čija je uloga prvenstveno rješavanje incidentnih događaja koji se mogu javiti na internetu.

Predlogom zakona uvodi se pojam Kritične informatičke infrastrukture. Dok tradicionalni pristup bezbjednosti prikazuje vojne prijetnje kao najveće opasnosti po društva i države, danas bezbjednosni izazovi i rizici dolaze iz potpuno jedne nove sfere, informatičke sfere.  

Portal Analitika