Svijet

Bundestag: Srbija ne može u Eu, dok Kosovo ne bude u UN

Njemačka neće ratifikovati sporazum o primanju Srbije u članstvo EU sve dok Kosovo ne postane punopravna članica Ujedinjenih nacija, poručili su iz Bundestaga.
Bundestag: Srbija ne može u Eu, dok Kosovo ne bude u UN
Portal AnalitikaIzvor
Kako navodi jedan od poslanika iz vladajuće koalicije Hrišćansko-demokratske unije/Hrišćansko socijalne unije (CDU/CSU), „srpskom državnom vrhu je još prije dvije godine rečeno da će članstvo Kosova u Un biti jedan od uslova da Srbija bude primljena u EU“.
 
Prema riječima sagovornika lista Danas, koji je insistirao na anonimnosti, prilikom razgovora sa Jadrankom Joksimović, ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije u srpskoj vladi, ovakav stav Njemačke je saopšten srpskoj strani kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova.
 
– Tada smo rekli da nećemo ratifikovati članstvo Srbije u EU ako Srbija ne prihvati da Kosovo postane punopravna članica UN. Ipak, to je i dalje otvoreno pitanje u mojoj partiji, pošto ima različitih mišljenja - ističe poslanik Bundestaga.
 
On dodaje da je „vrijeme da se pokrene proces priznavanja članstva Kosova u UN“, da se „ubijede ljudi u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci da pristanu na ovaj zahtjev“ i da se „pripremi javnost u Srbiji za tu odluku“.
 
dnevne.rs
Portal Analitika