Društvo

NIKČEVIĆ: Pitanje CANU nije crkveno no vrlo sekularno

Rječnik CANU pokrenuo je jedno važno društveno pitanje. Što Vlada Crne Gore planira s CANU? Planira li se i dalje sipanje u kasu institucije čije Predśedništvo i dobar dio članstva negira Crnu Goru i omalovažava njene građane? Hoće li Vlada i dalje pristajati na činjenicu da je jedan Radoje Pajović akademik ugašene akademije, a jedan Zoran Lakić akademik formalno najviše naučne ustanove u Crnoj Gori?
NIKČEVIĆ: Pitanje CANU nije crkveno no vrlo sekularno
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Prof. dr Milorad NIKČEVIĆ, akademik DANU

Crnogorsku javnost „zapljusnula“ je jutros vijest da akademik Momir Đurović više neće biti predśednik CANU. Kao da je to nekakvo čudo, kao da je to izvinjenje CANU građanima i državi zbog gotovo tridesetogodišnjih uvreda, podrivanja, omalovažavanja, crpljenja budžeta na propale projekte itd. Ta vijest kao da je potekla upravo iz CANU. Jer Momiru Đuroviću svakako za mjesec dana ističe mandat. Hoće li se on s toga mjesta dići koji dan prije ili kasnije – za našu stvarnost sasvim je irelevantan podatak. Čini mi se da je sad jedino relevantno pitanje: Što Vlada Crne Gore, kao neko ko ima mandat da upravlja Državom, planira s Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti? Ovo nije crkveno no vrlo sekularno pitanje, pa bi od Vlade trebalo očekivati vrlo jasan odgovor.

Nije Momir Đurović svoje predśedničke mandate u CANU dobio na sablju, već na izborima u CANU, čiji su članovi njemu u prethodnih 14 godina četiri puta, protivno svim propisima o broju mandata, davali povjerenje. Govori li to nešto o tim članovima? Govori li sva necivilizovanost koja ovih dana u bujicama isplivava iz Rječnika CANU nešto i o Predśedništvu te ustanove? Je li se to Predśedništvo ogradilo od stavova u Rječniku? Je li to Predśedništvo tražilo povlačenje Rječnika i izvinjenje građanima i državi koji su finansirali „kapitalnu“ knjigu koja ih negira i omalovažava? Nije! Taman kao što je otćutalo kad je Momir Đurović prije koju godinu, kako nas Dnevne novine podśetiše, Crnu Goru nazvao necivilizovanom, nedemokratskom, staljinističkom državom koja ne treba da postoji! Nije. A u tome Predśedništvu, vjerovali ili ne, śede osim M. Đurovića: Dragan Radonjić (potpredśednik), Ranislav Bulatović (generalni sekretar), Milojica Jaćimović (sekretar Odjeljenja prirodnih nauka), Dragan K. Vukčević (sekretar Odjeljenja društvenih nauka), Đorđije Borozan (sekretar Odjeljenja humanističkih nauka), Pavle Pejović (sekretar Odjeljenja umjetnosti). Bar trojica posljednjih poznati su više našoj javnosti, i to kao ljudi koji navodno zastupaju neke druge stavove. Kakve stavove, zapravo, zastupaju pokazuje njihova predśednička ćutnja o nepočinstvima koja se Crnoj Gori serviraju iz kuće kojom upravljaju! Ako Vlada Crne Gore želi održati kontinuitet antihumanističkog i antinaučnog djelovanja CANU, onda bi definitivno trebala uticati na to da Momira Đurovića naslijedi neko od članova vjernoga mu Predśedništva. Istina, između navedenih teško je odabrati favorita, ali – kako čujem – jedan od njih već je krenuo u predizbornu akciju. Ako se mudro sklone pred nepočinstvima koja su im iz Rječnika isplivala, onda bi kontinuitet mogao održati koji drago drugi akademik koji je bio uključen u izradu Rječnika. Ako se, s druge strane, želi bilo kakav diskontinuitet djelovanja CANU, onda je sasvim jasno da niko od postojećih njenih članova ne može u budućnosti predvoditi tu ustanovu niti bilo koje njeno odjeljenje. Ipak nije tačno da je CANU okupila naučni i umjetnički krem crnogorskoga društva.

Rječnik CANU pokrenuo je jedno važno društveno pitanje. Što Vlada Crne Gore planira s CANU? Planira li se i dalje sipanje u kasu institucije čije Predśedništvo i dobar dio članstva negira Crnu Goru i omalovažava njene građane? Hoće li Vlada i dalje pristajati na činjenicu da je jedan Radoje Pajović akademik ugašene akademije, a jedan Zoran Lakić akademik formalno najviše naučne ustanove u Crnoj Gori? Čija joj je vizija Crne Gore bliža? Smatra li Vlada Crne Gore da poslove u vezi s jezičkom standardizacijom treba povjeravati i dalje Tatjani Bečanović i Rajki Glušici, koje su se u tome poslu višestruko obrukale? Sudeći na osnovu onoga za što se zalaže Vlada, reklo bi se da za ovakvu CANU u Crnoj Gori nema mjesta. Sudeći po tome kako Vlada prećutkuje kontinuirana nepočinstva CANU, reklo bi se da CANU ne mora brinuti za sopstvenu budućnost. Otkad nema Narodne stranke, CANU je jedina ustanova u Crnoj Gori koja održava kontinuitet nepočinstava s početka 90-ih.

U slučaju da Vlada ne pokaže snage i interesovanja za rješavanje ovoga pitanja, pridružujem se inicijativi da Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti barem zabrani prvi član u nazivu.

Portal Analitika