Sci/Tech

Naučnici detektovali gravitacione talase

Gravitacioni talasi u tkanju prostor-vremena koje je prije jednog vijeka prvi predvidio Albert Ajnštajn, po drugi put su detektovani, a naučnici smatraju da to otkriće predstavlja prekretnicu u našem poimanju kosmosa.
Naučnici detektovali gravitacione talase
Portal AnalitikaIzvor
Međunarodni tim od oko 1.000 istraživača posmatrali su sudar i spajanje dvije crne rupe, koje su oslobodile titansku silu, kakva se rijetko može detektovati u astronomiji. 
Ovaj događaj koji se odigrao na oko 1,4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, izazvao je otpuštanje energije jednako onoj koja bi se oslobodila kada bi se kompletna Sunčeva masa transformisala u gravitacione talase. 
Talase je “zabilježio” dvostruki detektor Ligo (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) u Livingstonu (Luizijana) i Henfordu (Vašington) prošlog decembra, ali je otkriće tek sad predstavljeno javnosti. 
Istraživanje će biti objavljeno u stručnom časopisu “Physical Reviw Letters”. 
Dr Ed Dou, sa Univerziteta u Šefildu, koji istražuje gravitacione talase od 1998. kaže da je otkriće spektakularno. 
“Detektovanje gravitacionih talasa po drugi put je veoma važno, jer ukazuje da ima još mnogo takvih pojava u svemiru. Ipak, ono otvara i mnogo pitanja: kako su nastale crne rupe? Koliko ih ima? Da li možemo da detaljno testiramo opštu relativnost?”, kaže dr Dou.
 
b92.net
Portal Analitika