Svijet

Ubica iz Orlanda najavljivao masakr na Fejsbuku

Napadač na gej noćni klub u Orlandu Omar Matin je, prije i tokom napada, na Fejsbuku objavio niz poruka u kojima izražava bijes zbog "besramnih postupaka Zapada" i krivi SAD za smrt "nedužnih žena i djece", navedeno je u pismu koje je u četvrtak objavio Komitet za unutrašnju bezbjednost i vladina pitanja Senata SAD.
Ubica iz Orlanda najavljivao masakr na Fejsbuku
Portal AnalitikaIzvor

Ubica, u čijoj je nasumičnoj pucnjavi ubijeno 49 ljudi, takođe je u nedjelju ujutro kada je izveo napad pretraživao internet koristeći kao ključne reči "Puls Orlando", što je naziv tog gej kluba, i "pucnjava", javlja AP.
U pismu, koje je Komitet uputio direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu, od te kompanije se traži da pruži informacije o Matinovim aktivnostima na internetu i da Komitetu podnese izvještaj o tome.
Komitet u pismu navodi, pozivajući se na saznanja osoblja, da je pet naloga na Fejsbuku povezano sa ovim 29-godišnjim muslimanom rođenim u SAD.
U rasvijetljavanju Matinovog stanja svijesti u posljednjim satima njegovog života, u pismu se kaže da je ubica na popularnoj društvenoj mreži u nedjelju ujutro napisao: "Amerika i Rusija da prestanu da bombarduju Islamsku državu" i "Pravi muslimani nikada neće prihvatiti besramno ponašanje Zapada".
Ubica se i na Fejsbuku, kao i u pozivu policiji tokom masakra, zakleo na vjernost lideru Islamske države, a u posljednjoj poruci je upozorio: "U narednih par dana ćete vidjeti napade Islamske države u SAD".
Iako je izrazio lojalnost toj ekstremističkoj grupi, administracija američkog predsjednika Baraka Obame saopštila je da ne vidi dokaze da je pucnjava u gej klubu izvedena po instrukcijama Islamske države.
Istovremeno, FBI je apelovao na pomoć javnosti u rekonstruisanju poteza ubice kako bi se dobila što potpunija slika o tome šta je on i radio i zašto je tako postupio, podsjeća američka agencija.

Portal Analitika