Društvo

VOJVODIĆ O JAVNIM SERVISIMA: Svi da finansiraju, niko da kontroliše

Javni servisi trebalo bi da njeguju najviše profesionalne standarde, te da izvještavaju pravovremeno i objektivno, kako bi smirujuće djelovali na potencijalne konflikte stvaranjem pozitivnog javnog mišljenja, poručio je generalni direktor Radio-televizije Crne Gore, Rade Vojvodić.
VOJVODIĆ O JAVNIM SERVISIMA: Svi da finansiraju, niko da kontroliše
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, otvarajući Generalnu skupštine evropskih javnih servisa koja se održava u Budvi, rekao da će profesionalni standardi, pravovremeno i objektivno izvještavanje biti mogući "samo ako se ostvari ideal da javni servis finansiraju svi, kako ga niko ne bi kontrolisao".

"Takav javni servis trebalo bi da svim građanima, kao njegovim osnivačima, omogući neograničen pristup informacijama i znanju kroz kvalitet i različitost sadržaja, koji reflektuju potrebe, brige i očekivanja različitih segmenata javnosti, kako to preciziraju i međunarodni standardi", istakao je Vojvodić.

On je predstavnicima evropskih javnih servisa poželio dobrodošlicu, navodeći da mu je zadovoljstvo veće što je Crna Gora domaćin ljetnjoj Generalnoj skupštini EBU-a na desetu godišnjicu državne nezavisnosti.

"Vjerujem da će ovo biti prilika da se naši uvaženi gosti informišu o rezultatima koje smo postigli u transformaciji RTCG-a u istinski javni servis svih građana, ali i da bolje upoznaju prirodne ljepote i bogatu istoriju naše zemlje, kao i ukupne rezultate koje smo postigli kao društvo koje se, na putu transatlantskih integracija, ponosi multikulturnom tradicijom I multikonfesionalnom tolerancijom", rekao je Vojvodić.

Kazao je da će Generalna skupština EBU-a posebno promišljati poziciju i značaj medijskog javnog servisa u Evropi, njegovu slobodu i zaštitu u svjetlu brzih tehnoloških i ukupnih društvenih promjena.

"Zato nas ovdje okuplja zajednička svijest o ključnoj ulozi koju imaju medijski javni servisi u našim društvima, ali i odlučnost da podržimo jedni druge u predstojećim izazovima", rekao je Vojvodić, uz nadu da će sjednice Generalne skupštine EBU-a donijeti nove ideje i otvoriti nove mogućnosti za saradnju.

Nakon uvodne riječi Vojvodića, prikazan je promotivni spot o Radio-televiziji Crne Gore, nakon čega je počela rasprava učesnika Generalne skupštiine EBU-a.

RTCG

Portal Analitika