Politika

ROĆEN: Način na koji smo obnovili državnu nezavisnost osnova svih uspjeha

Način na koji smo obnovili nezavisnu državu i stvorili mogućnost da sami odlučujemo o svojoj budućnosti alfa je i omega svih naših uspjeha - izjavio je juče na Fakultetu političkih nauka glavni politički savjetnik predsjednika Vlade i bivši šef diplomatije Milan Roćen, piše današnja Pobjeda.
ROĆEN: Način na koji smo obnovili državnu nezavisnost osnova svih uspjeha
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je izrazio uvjerenje da će se upravo ovo vrijeme nekad zvati zlatnim dobom crnogorske diplomatije.

Na predavanju povodom desetogodišnjice obnove nezavisnosti, Roćen je podsjetio na riječi američkog predsjedničkog kandidata, kongresmena Džona Mekejna, koji je rekao da je crnogorski referendum „možda najveći demokratski projekat u Evropi poslije završetka Hladnog rata“.

- Ni najveći optimisti među nama nijesu mogli ni slutiti 2006. godine da će Crna Gora nakon samo 10 godina biti na vratima NATO-a. Nije prošao ni mjesec otkako je 19. maja u Briselu na ministarskom nivou potpisan Pristupni protokol u prisustvu premijera Mila Đukanovića, a već je ratifikovan od strane četiri zemlje članice. Krajem ovog mjeseca, 29. juna, biće četiri godine otkako smo na prvoj međuvladinoj konferenciji otvorili pregovore sa Evropskom unijom - kazao je on.

Roćen je podsjetio da smo od ukupno 35 poglavlja otvorili 22, sa velikim izgledima da uskoro počne otvaranje novih poglavlja.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje reakciju Rusije povodom pristupanja Crne Gore NATO-u, Roćen je izrazio uvjerenje da neće biti većih problema bez obzira na to što se stav Moskve, kako je rekao, želi ovdje zloupotrijebiti zbog unutarpolitičkih razloga.

- Nijesmo ni očekivali da će nam Rusija aplaudirati zbog naše orijentacije da postanemo članica NATO. Kretanja na globalnom planu uticala su da se glasnije čuje stav Moskve prema članstvu Crne Gore u Alijansi - kazao je Roćen.

On je dodao da je Rusija nama tradicionalno prijateljska zemlja, te da Moskva i Crna Gora imaju svoje interese.

- Ja sam ubijeđen da to sve ide u dobrom smjeru. Rusija je zemlja koja ima odlične odnose sa mnogim zemljama koje su članice NATO-a - kazao je on.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika