Politika

Krivokapić-Mijatović: Formiranje odbora nije u duhu evropske prakse

Formiranje Privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća, nije u duhu evropske prakse, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija, Dunjom Mijatović.
Krivokapić-Mijatović: Formiranje odbora nije u duhu evropske prakse
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić se susreo sa Mijatović na radnom ručku, i iskazao zadovoljstvo zbog njene posjete.

“On je istakao da je sloboda medija jedan od temelja demokratije i da je zadatak svih odgovornih društvenih aktera da svojim djelovanjem obezbijede punu transparentnosti i slobodu medija”, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je iskazao zabrinutost trendovima koji se dešavaju na crnogorskoj medijskoj sceni što je, kako je naveo, rezultiralo negativnim ocjenama evropskih partnera i mnogih međunarodnih organizacija o stanju u toj oblasti.

“Pojedini mediji očigledno imaju zadatak da vode brutalne kampanje protiv svih onih struktura koje ukazuju na društvene probleme, prije svega korupciju i organizovani kriminal”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u pojedinim segmentima stanja u medijskoj oblasti Crna Gora, nažalost, podsjeća na ratne devedesete.

“Sagovornici su se takođe saglasili da formiranje Privremenog parlamentarnog odbora za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbjednosti novinara i medijskih kuća nije u duhu evropske prakse, naročito u djelu koji se odnosi na analizu autonomnosti rada medija”, kaže se u saopštenju.

Naglašeno je, kako se navodi, da je konferencija "Sloboda izražavanja i odgovornost medija" bio jedan od transparentnih i učinkovitih preduzetih koraka u razvoju slobode medija u Crnoj Gori.

Iz SDP-a podsjećaju da je konferencija organizovana u saradnji sa Savjetom Evrope, pod pokroviteljstvom generalnog sekretara Savjeta Torbjorna Jaglanda, za vrijeme Krivokapićevog predsjedavanja Skupštinom Crne Gore.

“Sagovornici su zaključili da sloboda medija i odgovornost medija moraju biti u kontinuitetu unaprjeđivani na način da mediji budu pomoć, a ne smetnja na putu demokratizacije Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Mina

Portal Analitika