NATO

Nova i DNP podnijeli amandmane na Predlog rezolucije o učlanjenju u NATO

Poslanici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za Pljevlja podnijeli su danas amandmane na Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO u kojima se, između ostalog, navodi da odluku o tom pitanju treba donijeti na referendumu.
Nova i DNP podnijeli amandmane na Predlog rezolucije o učlanjenju u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Predlog rezolucije će, kako je najavljeno, biti razmatran na sjutrašnjoj sjednici parlamenta.

Podnosioci amandmana predlažu izmjene Preambule kojima se, kako su naveli, uvažava složenost unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori, njen multietnički i viševjerski karakter i podstiče potreba da se jedno složeno pitanje kao što je eventualno priključenje Crne Gore u NATO, riješi demokratski, na slobodnom i fer referendumu.

“Posebno imajući u vidu činjenicu da ne postoji većinsko raspoloženje građana za pristupanje Crne Gore članstvu u NATO, a da Vlada, suprotno tome, realizuje politiku evroatlasnkih integracija”, kaže se u obrazloženju.

U amandmanima se navodi da referendum, kao najneposredniji vid izražavanja demokratske volje jednog naroda, predstavlja imperativ “u trenutku kad se nasilno projektovanom većinom pokušava izmijeniti većinsko raspoloženje građana”.

Navodi se da složenost geopolitičkih odnosa, opasnost od narastajućih konflikta i prijetnje "novim hladnim ratom", ali i narastajuća ekonomsko-bezbjednosna kriza u odnosima vodećih država svijeta, nameće mudro vođenje spoljne politike.

“Vjerski terorizam i drugi savremeni izazovi i opasnosti iz dana u dan postaju globalna pošast kojoj nisu u stanju da se odupru ni vodeće države NATO–a, a kamoli Crna Gora”, kaže se u amandmanima.

Navodi se da je istorijsko civilizacijski krug kojem je kroz vjekove pripadala Crna Gora utemeljen na nasljeđu Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića, Crnojevića i Petrovića, i predstavlja duhovnu i državotvornu vertikalu.

U amandmanima se navodi i da najbolji odnosi sa Srbijom i Rusijom predstavljaju osnov spoljne politike Crne Gore identičan evropskim integracijama.

Navodi se da vojna neutralnost Crne Gore i formiranje Balkanskog saveza vojno neutralnih država kao bezbjednosni koncept u svakom vidu mora biti tretiran kao ravnopravan sa promocijom članstva u NATO.

“Svaka isključivost od strane trenutne većine u Vladi koja bude išla u pravcu donošenja odluke u Skupštini Crne Gore, povlači za sobom dalekosežne rizike koji bi dodatno produbili već postojeću društvenu krizu”, kaže se u amandmanima.

Crna Gora, kako se navodi, ostaje privržena dokazanim istorijsko–duhovnim vrijednostima, nadograđujući svoju državnost kroz angažman sa Evropskom unijom, Ujedinjenim nacijama, Savjetom Evrope, Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, koje joj omogućavaju da sačuva svoj teritorijalni integritet i suvernitet.

“Poštujući demokratsko pravo građana Crne Gore, a u cilju eliminisanja društveno političke krize, poslanici Skupštine pozivaju svoje kolege u parlamentima država članica NATO-a da podrže organizovanje referenduma u Crnoj Gori i uzdrže se ratifikacije protokola o pristupanju od 19. maja do zvaničnog priznanja rezultata referenduma”, navodi se u amandmanima.

Dodaje se da se “poslanici Skupštine Crne Gore obraćaju poslanicima Državne Dume Ruske federacije i parlamentima država-članica NATO-a o neophodnosti početka direktnih političkih konsultacija u cilju prevazilaženja već postojeće krize, proizašle iz namjere režima da bez prethodne konsultacije volje građana realizuju učlanjenje Crne Gore u NATO”.

U obrazloženju amandmana navodi se da amandmanske izmjene potenciraju referendum kao jedini oblik donošenja odluke o eventualnom pristupanju Crne Gore NATO-u, da se uvažava složenost geopolitičkih odnosa i ukazuje na vjerski terorizam kao savremeni izazov i opasnost u svijetu.

“Takođe, predloženim izmjenama uvažava se državna potreba razvijanja dobrih odnosa sa Srbijom i Rusijom kao i otvaranje ravnopravnog dijaloga zastupnika i manjinske ideje o učlanjenju Crne Gore u NATO i ideje protiv učlanjenja koju podržava većina građana Crne Gore”, dodaje se u obrazloženju.

Amandmane su potpisali poslanici Andrija Mandić, Milan Knežević, Janko Vučinić, Strahinja Bulajić,

Predrag Bulatović, Slaven Radunović, Vladislav Bojović, Emilo Labudović, Ljiljana Đurašković, Milutin Đukanović, Budimir Aleksić i Novica Stanić.

Izvor: Mina

Portal Analitika