NATO

BULAJIĆ: Učlanjenje CG u NATO novi namet za građane

Eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO biće još samo jedan, veliki, namet za građane, ne samo za ove već i buduće generacije, ocijenio je potpredsjednik Nove srpske demokratije Strahinja Bulajić.
BULAJIĆ: Učlanjenje CG u NATO novi namet za građane
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, da će Crna Gora nakon što postane dio Alijanse, biti posvećena ciljevima i obavezama kao i ostale članice, što znači da će izdvajati dva odsto BDP-a godišnje za odbranu, Bulajić je rekao da bi, ukoliko BDP u Crnoj Gori iznosi 3,5 milijardi, to značilo da bi godišnje izdvajanje bilo oko 70 miliona eura.

Bulajić je rekao da bi za deset godina, pod uslovom da stopa izdvajanja ostane na dva dosto, to iznoslo "za Crnu Goru fantastičnih 700 miliona eura".

"Ukoliko dođe do eventualnog učlanjenja u NATO, to će biti samo još jedan, i te kako veliki, namet na ionaku prezaduženu 'glavu stanovnika', ne samo ove generacije, već i generacija naših praunuka. U slučaju punopravnog članstva, vlast će imperativno i po svaku cijenu morati da obezbijedi tih 70 miliona", rekao je Bulajić agenciji Mina.

On je rekao i da je pitanje šta bi građani dobili za taj iznos.

"Ne vjerujem da bi pripadnici Vojske Crne Gore dobili veće plate, stanove i poboljšali svoj standard, ali sasvim sam uvjeren da će dobiti mogućnost da ratuju i ginu za tuđe interese i to o trošku svojih građana", kazao je Bulajić.

Trebalo bi, kako je rekao, imati u vidu "koliko se u maloj Crnoj Gori za tih najmanje 70 miliona eura na godišnjem nivou može napraviti dječjih vrtića, škola, bolnica"...

Mina; Foto: RTCG 

Portal Analitika