Svijet

Gavrilo Vukosavović najbolji mladi matematičar SAD

Gabrijel Gavrilo Vukosavović iz Njujorka, unuk pokojnog generala Raška Vukosavovića iz Bara, najbolji je matematičar Sjedninjenih Američkih Država, u kategoriji učenika četvrtih razreda. Biti posebno talentovan i uspješan je rijetkost koja pripada samo odabranima, a ovom desetogodišnjem dječaku čiji su korijeni iz Crmnice i Crne Gore, matematika je zabava i igra koju kruniše brojnim nagradama.
Gavrilo Vukosavović najbolji mladi matematičar SAD
Portal AnalitikaIzvor

Ljubav prema matematici, Gavrilo je naslijedio od oca Marka - doktora ekonomskih nauka i finansijskog eksperta, koji je nakon završenog fakulteta na beogradskom Univerzitetu, školovanje nastavio u Americi, gdje je magistrirao, a potom i doktorirao.
 
Markov magistarski rad privukao je pažnju nekih od najmoćnijih američkih banaka i kompanija, koje su ga angažovale kao eksperta za finansijsku analizu i pronalaženje najboljih modela poslovanja. U vrijeme najjače svjetske recesije, banka u kojoj  je  bio zaposlen, zahvaljujući stručnom vođenju poslova i primjeni antirestriktivnih mjera, sačuvala je svoj renome i nije podlegla krizi, što ga je vinulo u red najjačih eksperata i u sam vrh američkog finansijskog poslovanja. Od tada, do danas, ovaj četrdesetogodišnjak, veoma ponosan na svoje crmničko porijeklo, u stalnom je poslovnom usponu, pomažući brojnim američkim, ali i svjetskim kompanijama da prebrode krize u poslovanju.

gavrilo

Pored matematike, Gavrilo je uspješan u lokalnom fudbalskom timu i redovan član skautske organizacije, a najveće uživanje je igra sa dva mlađa brata: Mihailom i Danilom. Majka Ester je profesor francuskog jezika, a njihov dom u Njujorku uvijek je otvoren za ljude kojima je potrebna hrana i krov nad glavom.
 
O uspjehu potomaka generala Raška Vukosavovića Radio Bar i Bar Info su već izvještavali, kada je centar našeg interesovanja bio njegov sin Filip, doktor drevnog prava - kustos Biblijskog muzeja u Jerusalimu.
 
Ne manje uspješna je i njegova ćerka Dunja, koja je na američkom tlu renomirani kompozitor i interpretator klasične muzike, a radila je i muziku za filmove koji su nagrađivani Oskarom.
 
Svi oni, kada im poslovne obaveze dozvoljavaju, rado se vraćaju rodnom gradu, boraveći u posjeti kod majke Ive u Sutomoru i obilasku stare kuće u selu Sotonići, odakle potiče njihov otac.      

 

Izvor i foto: Barinfo

Portal Analitika