Crna hronika

Specijalno tužilaštvo preuzelo istragu o napadu na Tamaru Zvicer

Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Milivoje Katnić preuzeo je pet istraga o pokušajima ubistava u Kotoru, koje će ovo Tužilaštvo ubuduće istraživati. Riječ je o pucnjavama, u kojima su, prema dosadašnjim rezultatima istraga, mete napada bili Tamara Zvicer i Miloš Radonjić.
Specijalno tužilaštvo preuzelo istragu o napadu na Tamaru Zvicer
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od tih slučajeva, dokaze o seriji ubistava u Kotoru i Budvi, kao i pronalasku arsenala naoružanja, vratio je Višoj državnoj tužiteljici Vesni Jovićević na dalje postupanje, potvrđeno je Dnevnim novinama iz kabineta Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Ipak, za sada je nepoznanica zbog čega je Specijalno tužilaštvo razdvojilo, odnosno preuzelo dio istraga o krivičnim djelima, za koje je tužiteljka Jovićević prije desetak dana ocijenila da imaju karakter organizovanog kriminala.

Iz kabineta Stankovića za DN je saopšteno da je nakon analize predmeta, koji su iz Višeg državnog tižilaštva u Podgorici dostavljeni Specijalnom državnom tužilaštvu, to Tužilaštvo ocijenilo da za sada u “pet predmeta postoje elementi krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilastva".

“Riječ je o predmetima koji se odnose na pokušaj ubistva. Više državno tužilaštvo nastaviće da radi na predmetima iz svoje nadležnosti, tako da neće biti zastoja u radu s ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela učinjenih na teritoriji opštine Kotor", navodi se u odgovoru VDT-a.

Iz očiglednog obračuna klanova pukom srećom nepovrijeđena je izašla Tamara Zvicer, supruga Radovana Zvicera, bliskog jednom od tri kotorska ganga. Na nju je 23. maja oko 17 časova pucano u kotorskom naselju Dobrota, dok se nalazila u automobilu.

Miloš Radonjić je čak četiri puta uspio da izbjegne likvidaciju. Posljednja se dogodila 2. juna kada je na Radonjićev automobil dok je točio gorivo na bezinskoj pumpi ispaljen rafal. Zahvaljući blindiranom "audiju", Radonjić je ostao nepovrijeđen. Automobil mu je spasio život nekoliko dana ranije kada su dvojica napadača sa kačketima na glavi iz automatske puške pucali u trenutku dok se parkirao ispred zgrade u kojoj žive njegovi roditelji u naselju Dobrota. 

Svega desetak dana ranije, taj Kotoranin teško je ranjen u Tivtu ispred kuće u kojoj živi. Dok je parkirao auto, napadači su iz heklera zapucali u njegovom pravcu. Radonjić je pogođen u rame i vrat, a jedan hitac mu je izašao kroz oko. Teško ranjen iskočio je iz automobila. Napadači su nastavili da pucaju, ali je on ipak uspio da im pobjegne.

Mjesec dana ranije, tačnije 27. marta, Radonjić je preživio još jednu sačekušu. Dok se nalazio u automobilu sa prijateljem Vojinom Stuparom, trojica muškaraca koji su bili maskirani izvadili heklere i otvorili vatru. Na desetine hitaca ispaljeno je u pravcu Radonjića, koji je uspio da otvori vrata vozila i pobjegne među parkirana vozila. Napadači su nastavili da pucaju u njegovom pravcu, ali je uspio da izbjegne metke. Ipak, u ovoj sačekuši ranjen je Stupar.

Prema nezvaničnim informacijama, iz Specijalnog tužilaštva su vraćeni predmeti o ubistvima Saše Markovića, Gorana Đuričkovića i Srđana Vlahovića, kao i o arsenalu oružja, nađenom u Dobroti, dan nakon posljednjeg ubistva.

Dnevne novine; Foto: CdM

Portal Analitika