Abiznis

Osnovano Nacionalno udruženje morskih ribara

Crna Gora je dobila prvo Nacionalno udruženje profesionalnih morskih ribara koje okuplja članove četiri ribarska udruženja sa područja Bara, Ulcinja i Herceg Novog, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Osnovano Nacionalno udruženje morskih ribara
Portal AnalitikaIzvor

Osnivanje nacionalne organizacije ribara, koja bi ujedinila crnogorske profesionalne ribare na putu razvoja ovog sektora, inicirao je prije tri godine doskorašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu poljoprivrede, predstavnici ovog resora izrazili su zadovoljstvo što su ribari ispunili dogovor, bez obzira što je prošlo tri godine od pokretanja inicijative.

“Ribari su napravili prvi korak u pravcu organizovanijeg djelovanja, ali im predstoji ozbiljan rad na uspostavljanju funkcionalnog udruženja koje će zastupati njihove interese u procesu evropskih integracija”, kazao je Savjetnik za ribarstvo, Deniz Frljučkić

On je podsjetio da je u proteklih tri godine Ministarstvo aktivno radilo na kreiranju mjera podrške sektoru ribarstva kroz Agrobudžet, kao i na ispunjavanju obaveza vezanih za pregovaračko poglavlje 13 (Ribarstvo), a sve u cilju modernizacije zastarjele ribarske flote, povećanja konkuretnosti i opstanka crnogorskih ribara.

Prema riječima Frljučkića, Nacionalno udruženje imaće odmah priliku da pokaže snagu, s obzirom da je u toku priprema mjera podrške koje će biti dio Agrobudžeta za narednu godinu i novog Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi.

Ribari su ovom prilikom obaviješteni da je nedavno stupio na snagu pravilnik o potvrdi ulova, na osnovu kojeg je otklonjena barijera za izvoz svježe morske ribe iz Crne Gore.

Takođe, kažu iz Ministarstva, od Nacionalnog udruženja se očekuje da u što kraćem roku pripremi planove rada i da Ministarstvu dostavi konkretne prijedloge koji imaju za cilj unapređenje sektora morskog ribarstva.

Predstavnici ribarskih udruženja “Južni Jadran” i “Sidro” iz Bara, “Škver” iz Herceg Novog i “Udruženje ribara Ulcinj” saopštili su da Nacionalno udruženje obuhvata više od 80 odsto ukupnog broja registrovanih ribara u Crnoj Gori, te da su svi članovi navedenih udruženja prihvatili Statut Nacionalnog udruženja.

Izrazili su spremnost da ispoštuju i raniju sugestiju Ministarstva da na čelo novoosnovane organizacije ne imenuju ribara, već stručno lice koje posjeduje menadžerske sposobnosti, administrativne vještine i razumijevanje za strateški pravac razvoja sektora.  

Ministarstvo poljoprivrede pružiće podršku radu Nacionalnog udruženja i u saradnji sa ribarima nastaviće da rješava izazove na putu razvoja sektora morskog ribarstva.

Najveći doprinos za uspjeh na tom putu,zaključuju iz Ministarstva, svakako može dati upravo jako i organizovano Nacionalno udruženje.

Portal Analitika