Svijet

Nikad bolje na tržištu oružja

Svjetsko tržište naoružanja je protekle godine dostiglo rekord za posljednju deceniju, navodi se u izveštaju "Global difens trejd report" kompanije IHS, zato što je Saudijska Arabija povećala kupovinu vojne tehnike.
Nikad bolje na tržištu oružja
Portal AnalitikaIzvor
Tržište je u 2015. godini dostiglo obim od 65 milijardi dolara, u odnosu na 58,4 milijarde iz prošle godine. Kupovina Rijada porasla je na 9,3 milijarde dolara 2015. godine, piše "Blumberg".
"Nagli pad kupovine naoružanja Saudijske Arabije izazvan je njenim učešćem u konfliktu u Jemenu. Zahvaljujući tome je i svjetska prodaja vojne tehnike porasla za 10 odsto u odnosi na izvještaj iz 2015. godine", navodi agencija.
Značajno je porasla potražnja za oružjem u većini zemalja Bliskog istoka i Jugoistočne Azije.
Prema podacima iz 2015. godine, Saudijska Arabija zauzima prvo mjesto po obimu uvoza naoružanja u svetu, povećavši kupovinu prošle godine za 50 odsto. Drugo mjesto po kupovini oružja prošle godine zauzela je Indija, dok je treća bila Australija.
Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za proučavanje mira (SIPRI), izdaci za vojsku u svijetu su u 2015. godini dostigli 1,7 bilion dolara, što je jedan odsto više nego u 2014. godini, dok su Sjedinjene Države i dalje lider u vojnoj potrošnji koja čini 36 odsto ukupnih vojnih izdataka u svijetu.
Drugo i treće mjesto zauzimaju Kina i Saudijska Arabija, dok je Rusija na četvrtoj poziciji.
 
blic.rs
Portal Analitika