NATO

Razmatraju rezoluciju o učlanjenju Crne Gore u NATO

Odbor za međunarodne odnose i isaljenike razmatraće danas Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO.
Razmatraju rezoluciju o učlanjenju Crne Gore u NATO
Portal AnalitikaIzvor

U Predlogu rezolucije, koji su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka, navodi se da je Crna Gora, za deset godina od obnove nezavisnosti, pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO i Evropskoj uniji (EU).

„Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je sprovela u cilju postizanja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, unapređenja vladavine prava, snaženja demokratskog i ekonomskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto opredjeljenje da Crna Gora postane dio evropske i evroatlantske zajednice“, kaže se u predlogu rezolucije.

Navodi se i da evroatlantske i evropske integracije predstavljaju stubove na kojima počiva današnja Evropa, i da su one garant stabilnosti, sigurnosti, saradnje među evropskim nacijama, ali i temelj mira, ekonomskog i društvenog prosperiteta koji je Evropa ostvarila nakon Drugog svjetskog rata do danas.

„Članstvo Crne Gore u NATO ima širu geopolitičku dimenziju i dalje pozitivne domete. Ono predstavlja istorijsku odluku, ne samo za Crnu Goru, već i za samu Alijansu. Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO iskrenog i pouzdanog promotera svojih vrijednosti na istorijski nestabilnom prostoru zapadnog Balkana“, navodi se u dokumentu.

MINA

Portal Analitika