Politika

Lekić: Đukanovićeva izjava govori o otuđenju od realnosti

Izjava predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da u toj partiji ne osjećaju krivicu za stanje u budvanskoj opštini, govori prije svega o stepenu njegovog otuđenja od realnosti i demokratskih normi, ocijenio je lider Demosa, Miodrag Lekić.
Lekić: Đukanovićeva izjava govori o otuđenju od realnosti
Portal AnalitikaIzvor

On je danas prisustvovao sastanku Opštinskog odbora Demosa u budvi, na kojem je izabrano rukovodstvo Odbora, na čelu sa Lucijom Đurašković.
„Jučerašnja izjava Đukanovića da njegova partija ne osjeća nikavu krivicu za stanje u budvanskoj opštini, čiji su članovi sada već i u zvaničnom svojstvu kriminalane grupe višestruko unizili Budvu, govori mnogo toga, prije svega o stepenu njegove otuđenja od realnosti i demokratskih normi“, kazao je Lekić.
On je, kako je saopšteno iz Demosa, naveo da takva izjava predstavlja ne samo skandal, „već i svojevrsni autoportret premijera koji politiku svodi na izbornu pobjedu, u našim uslovima najčešće neregularnu, zaboravljajuću da je suština demokratije način kako se vrši vlast“.
„U Budvi je funkcionisala nekontrolisana vlast, sa rezultatima u koristi pojedinaca i grupa, na štetu opštine kojoj ostaju dugovi i bruka“, rekao je Lekić.
Nažalost, kako je naveo, nema bitnih razlika ni u odnosu na druge opštine. „Eventualne razlike su pojavne, ne suštinske, i ogledaju se samo u tome da u druge opštine očigledno zaposleni tužilac nije još sasvim stigao“.
„Naravno, nama je jasno da Đukanovićeva navodna širina, odnosno neosuđivanje kriminalnih grupa iz DPS-a i Budve, proističe iz straha da kolege iz kriminalne grupe ne progovore javno o zajedničkom radu“, kazao je Lekić.
Prema njegovim riječima, pošto je korumpirao parlament svodeći ga na najniže grane u njegovoj istoriji, Đukanović sada najvljuje nove izborne pobjede, i to počev od Budve.
„Pritom računajući i dalje na one koji su spremni da gutaju taj propagandno-korupcionaški smog“, dodao je Lekić.
On je kazao da je uvjeren da Đukanović neće u tome uspjeti, iz nekoliko razloga.
„Prvo, iako se ovakvim izjavama o kontinuitetu vladanja u Budvi, nastavlja potcjenjivanje građana, izvjesno se budi negdje do sada zatajena građanska hrabrost naših građana“, rekao je Lekić.
Kako je naveo, opozicija će, i to mora biti jedan od njenih primarnih zadataka, učiniti sve da kontroliše izborni proces i spriječi zloupotrebe državnih resursa, kao suštinske pretpostavke za izbornu pobjedu.
„Treće, opozicione snage, makar one koje to hoće, treba da sarađuju na osmišljenjom objedinjavanju snaga, a razumije se, na bazi uzajmne korektnosti, uvažavanja, političke kulture i javne pristojnosti“, smatra Lekić.
On je ocijenio da su građani umorni od kombinacije teških teških riječi i jalovog politikanstva, i traže ozbiljnu alternativu koja će zaslužiti većinsko povjerenje.
„Navedena tri elementa su garant pobjede demokratske alternative, dakle pada DPS na predstojećim izborima“, kazao je Lekić.
On je poručio da će Demos nastaviti da se, pored dnevnog ukazivanje na degradaciju zemlje na političkom, institucionalnom, ekonomskom i kuturnom planu, potvrdi kao ozbiljna demokratska alternativa u zemlji.
„Zato držimo do ozbiljnosti i javne pristojnosti. Zato će za nas i glasati ozbiljna i pristojna Crna Gora.
Hoćemo da zaslužimo povjerenja ozbiljnim radom, spremnošću da vodimo državu na principima demokratije, stučnosti, političke kulture“, naveo je Lekić.
Prema njegovim riječima, takav pristup potvrđuje i današnji izbor rukovodstva opštinskog odbora Demosa u Budvi „na čijem čelu je ugledna ličnost iz kulture, sada već i politike, Lucija Đurašković“.
„Zajedno hoćemo da vratimo ugled Budvi uprkos nezasluženoj kompromitaciji ovog grada od kadrova DPS-a“, dodao je Lekić.

Portal Analitika