Zanimljivosti

Milion eura za vojne mape iz američkog Rata za nezavisnost

Američki kolekcionari kupili su na aukciji u Francuskoj, za nešto više od milion eura, šest vojnih mapa koje su vjerovatno uticale na tok američkog Rata za nezavisnost 1781. godine.
Milion eura za vojne mape iz američkog Rata za nezavisnost
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Rukom iscrtane karte Njujorka, Bostona, zaliva Česapik i luke Portsmut pronađene su na tavanu jednog potomka grofa Rošamboa, koji je u 18. vijeku predvodio francusku vojsku u SAD.

„Ti planovi omogućili su Rošambou da ubijedi generala Džordža Vašingtona da Britanci imaju bolje položaje i da se, umjesto da krene na Njujork, uputi ka Virdžiniji, gdje je francuska flota pružala stratešku podršku patriotama“, borcima za nezavisnost, rekao je Emerik Rujak, koji je vodio aukciju u dvorcu Artinji, u Monbazonu, u centralnoj Francuskoj.

Rujak je naglasio da su nad tim mapama o strategiji odlučivali Rošambo i Vašington, kasnije prvi predsjednik SAD.

Na najvećoj mapi detaljno su prikazani položaji britanske vojske iz 1780. godine, boraca za nezavisnost i francuskih trupa pod vođstvom grofa Rošamboa.

Samo ta mapa prodata je za 580.000 eura.

Uz podršku Francuza, Vašington je poveo vojsku u Virdžiniju, gdje su se odigrale odlučujuće bitke za nezavisnost - u Česapiku 5. septembra 1781. i Jorktaunu 19. oktobra iste godine.

Dejli Mejl 

Portal Analitika