Kultura

UNDERHILLFEST: Maslačak za priče o migrantima i Aziji

Najbolji film regionalne selekcije 7. UnderhillFesta je "Dom" Metoda Peveca, a međunarodne "Ispod Sunca" Vitalija Manskog, odlučio je tročlani žiri ove manifestacije koji su činili Dušan Kasalica, Tamara Drakulić i Igor Bezinović.
UNDERHILLFEST: Maslačak za priče o migrantima i Aziji
Portal AnalitikaIzvor

Kako su istakli obrazlažući pet odabranih od ukupno 15 naslova koliko ih je prikazano ove godine, odluke su donijeli brzo i - jednoglasno.

- Za glavne nagrade Maslačak u međunarodnoj kategoriji se takmičilo osam, a u regionalnoj sedam filmova. Odlučili smo da priznanja damo za tri iz regionalne i dva iz međunarodne selekcije, i to smo uradili brzo, jer smo lako našli zajednički jezik - istakao je Bezinović.

Kao kuriozitet naveo je da nagrađeni filmovi iz zemalja regiona govore o migracijama, dok su oni iz međunarodne - priče o Aziji koje su uradili istočnoevropski dokumentaristi.

Drakulić je navela kako je žiri odlučio da posebna priznanja budu uručena za filmove "Abdul i Hamza" Mrka Grbe Singa, i "Flotel Evropa" Vladimira Tomića.

- Priznanje dodjeljujemo filmu "Abdul i Hamza" zbog hrabrog korištenja originalne filmske forme - lijep eksperiment u filmskom jeziku. "Flotel Evropa" lijepo komunicira sa publikom, bez patetike. Vještim korišćenjem kućnog videa, kroz intimne, autobiografske momente daje portret zajednice izbjeglica. Glavna nagrada - Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac dodjeljujemo filmu "Dom" Metoda Peveca koji preplitanjem nekoliko narativnih linija predstavlja položaj radnika i vrijednost čovjeka u savremenom društvu - navela je članica žirija.

Kasalica je, pak, naveo da je "Zud" Marte Minorovic dobio posebno priznanje u međunarodnoj selekciji za "lirski izraz postignut upečatljivim nadopunjavanjem slike i zvuka".

- Maslačak u međunarodnoj selekciji za najbolji dokumentarac dodjeljujemo filmu "Ispod Sunca" Vitalija Manskog koji je iskoristio politička ograničenja za stvaranje originalnog stilskog izraza temeljenog na inteligentno prepoznatljivom konceptu, pažljivo i precizno komponovanoj fotografiji i diskretnoj montaži - dodao je on.

Podsjećamo, projekcijom filma "Dejvid Bouvi: Pet godina" u bioskopu "Cineplexx" od 20 časova, večeras će biti zatvoren 7. Međunarodni festival dokumentarnog filma - UnderhillFest. Prikazivanju ovog filma iz vantakmičarske kategorije, prethodiće dodjela nagrada, kao i uručenje sertifikata mladim polaznicima dvodnevne škole dokumentarnog filma koju je vodio Rajko Petrović.

K.J.

Foto: UnderhillFest/Dalibor Ševaljević

Portal Analitika