Svijet

EU sankcije Moskvi još šest mjeseci

Članice Evropske unije su postigle načelan dogovor da ekonomske sankcije Rusiji produže za još šest mjeseci, iako su Italija, Grčka i u izvjesnoj mjeri Njemačka bile za to da se sankcije ublaže, imajući u vidu bitnu saradnju s Moskvom u nekim svjetskim poslovima, a posebno u krizi u Siriji.
EU sankcije Moskvi još šest mjeseci
Portal AnalitikaIzvor

To danas navodi španski dnevnik "Pais" koji dodaje da bi zvanična odluka o produžetku sankcija Rusiji trebalo da se donese 24. juna na zasijedanju šefova diplomatija EU.
"Pais" se poziva na diplomatske i izvore Savjeta ministara EU i podvlači da, iako su neke članice Unije bile za to da se sankcije preispitaju i dijelom ublaže, Evropska unija veoma vodi računa o stavu SAD koje se protive ublažavanju sankcija Rusiji zbog događaja u Ukrajini i ruskog prisajedinjenja Krima.
Španski dnevnik ističe i da će o sveukupnim odnosima EU i Rusije predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na Ekonomskom forumu 16-18 juna u Sankt Peterburgu.
"Pais" ukazuje na to da će u Sankt Peterburg tad doći i italijanski premijer Mateo Renci koji smatra da su sankcije Rusiji pokazale da nemaju nikakvog učinka i samo štete prije svega veoma zamašnim ekonomskim odnosima EU i Rusije.
Ruski premijer Dimitrij Medvedev je, podsjeća španski dnevnik, predočio prije nekoliko dana da Rusija već sprema uzvratne kaznene mjere Evropskoj uniji, ako EU produži sankcije Moskvi.

Portal Analitika