NATO

Predložili rezoluciju o podršci NATO članstvu

Poslanici Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka podnijeli su Predlog rezolucije o podršci učlanjenju Crne Gore u NATO i zatražili vanrednu sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o tom dokumentu.
Predložili rezoluciju o podršci NATO članstvu
Portal AnalitikaIzvor

Predlog rezolucije su danas, radi stavljanja u skupštinsku proceduru, podnijeli Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhodžić, Obrad Stanišić, Predrag Sekulić, Suljo Mustafić, Goran Tuponja, Damir Šehović, Ljerka Dragičević, Genci Nimanbegu i Andrija Popović.

U Predlogu rezolucije navodi se da je Crna Gora, tokom deset godina od obnove nezavisnosti, pokazala jasnu viziju i istrajnost u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih prioriteta – članstva u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

"Uvjereni u rezultate koje je postigla i reforme koje je sprovela u cilju postizanja dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, unapređenja vladavine prava, snaženja demokratskog i ekonomskog ambijenta, još jednom iskazujemo čvrsto opredjeljenje da Crna Gora postane dio evropske i evroatlantske zajednice", kaže se u predlogu dokumenta.

U Predlogu rezolucije kaže se i da evroatlantske i evropske integracije predstavljaju stubove na kojima počiva današnja Evropa i da su one garanti stabilnosti, sigurnosti, saradnje među evropskim nacijama, ali i temelj mira, ekonomskog i društvenog prosperiteta koji je Evropa ostvarila nakon Drugog svjetskog rata do danas.

"Članstvo Crne Gore u NATO ima širu geopolitičku dimenziju i dalje pozitivne domete. Ono predstavlja istorijsku odluku ne samo za Crnu Goru, već i za samu Alijansu. Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO iskrenog i pouzdanog promotera svojih vrijednosti na istorijski nestabilnom prostoru Zapadnog Balkana", navodi se u dokemntu.

Kako se dodaje, napredak koji je Crna Gora ostvarila zasluga je svih, kako institucija sistema, tako i cjelokupnog društva, u kojem sazrijeva svijest o važnosti prihvatanja evropskih vrijednosti i uključivanja u organizacije koje ih baštine.

Članstvo u NATO, dodaje se, zajedno sa procesom integracije u EU, neodvojivi su dio stremljenja Crne Gore da bude integralni dio moderne demokratske Evrope. "To nije ekskluzivni izbor ni vlasti, niti bilo koje partije, niti političke i intelektualne elite".

"Imajući u vidu da je integracija Crne Gore u NATO interes države i društva u cjelini, pozivamo predstavnike političkih partija koje podržavaju članstvo u NATO da nastave i inteziviraju djelovanje na ovom planu, ali i one koje imaju drugačiji stav, da se na konstruktivan način uključe u dijalog o ovoj temi argumentovano, bez predrasuda i dnevnopolitičkih trvenja", kaže se u predlogu dokumenta.

Potrebno je, kako je ocijenjeno, nastaviti dijalog, otvoren za stručnu javnost, nevladin sektor, medije i akademsku zajednicu, sa ciljem da se ostvari još bolje razumijevanje značaja integracije u evroatlantske strukture.

Dodaje se da je članstvo u NATO strateški cilj Crne Gore koji garantuje stabilnost i bezbjednost zemlje, očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. "To je pretpostavka ostvarivanja i drugih važnih ciljeva kao što su učvršćivanje demokratskih institucija, vladavine prava, tržišne ekonomije i stabilnosti".

"Ohrabrujemo sve nadležne državne organe, nosioce zakonodavnih, izvršnih i sudskih funkcija da, u okviru svojih nadležnosti i poštujući ustavna načela podjele vlasti, nastave sa realizacijom konkretnih mjera usmjerenih ka sveukupnom unapređenju ambijenta, u cilju ostvarivanja tih važnih ciljeva, od značaja za sve građane", kaže se u dokumentu.

U Predlogu rezolucije stoji da će punopravnim članstvom u NATO Crna Gora i njene institucije biti dodatno osnažene u suočavanju sa regionalnim i globalnim bezbjednosnim izazovima, uključujući prijetnje kao što su sajber kriminal, migraciona kretanja, vjerski i nacionalni ekstremizam, terorizam, organizovani kriminal i korupcija.

"Punopravnim članstvom u NATO, Crna Gora će potvrditi svoju posvećenost dostizanju trajne stabilnosti regiona i Evrope, a mogućnošću ravnopravnog učešća u procesu donošenja odluka Alijanse, osnažiće se njen politički ugled i uticaj, jer članstvo podrazumijeva uključivanje u aktivnosti NATO, kao i redovno učešće u radu njegovih tijela i odbora", dodaje se u dokumentu.

To će, navodi se, biti ohrabrenje i podsticaj ostalim državama koje žele postati članice Alijanse. "Članstvo u NATO ne može biti prepreka za nastavak dobrih bilateralnih odnosa kako sa državama u regionu, tako i sa ostalim tradicionalnim međunarodnim partnerima".

"Crna Gora ostaje posvećena pravima i obavezama koje proističu iz dosadašnjih angažamana sa Evropskom unijom, Ujedninjenim nacijama, Savjetom Evrope, Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju i drugim relevatnim međunarodnim organizacijama", zaključuje se u Predlogu rezolucije.

Zahtjev za zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o predlogu rezolucije, podržao je poslanik DPS-a, Pozitivne Crne Gore, Socijaldemokrata, Liberalne partije i manjinskih stranaka.

Mina

Portal Analitika