Abiznis

Završen projekat proširenja TS 220/110/35 kV „Mojkovac“

Crnogorski elektroprenosni sistem je posvećeno radio na unapređenju svojih elektroenergetskih kapaciteta, tako da za rezultat ima uspješno završenu drugu fazu rekonstrukcije jedne od najznačajnijih trafostanica, čije postrojenje je izuzetno bitno za pouzdano snabdijevanje električnom energijom opština Mojkovac i Kolašin.
Završen projekat proširenja TS 220/110/35 kV „Mojkovac“
Portal AnalitikaIzvor

Nakon rekonstrukcije postrojenja trafostanice 220/110/35 kV „Mojkovac”, koja je završena  2013. godine, a u koju se uložilo preko 2,5 miliona eura,  kao prioritet se nametnuo projekat proširenja istog elektroenergetskog objekta, za jedno novo transformatorsko polje 110/35 kV, koje će obezbijediti kriterijum n-1(stepen sigurnosti) u transformaciji 110/35 kV u tački prenosne mreže sa koje se napaju opštine Mojkovac i Kolašin.

Imajući u vidu činjenicu,  da  postojanje samo jednog transformatora 110/35 kV nije  obezbjeđivalo potpuni stepen sigurnosti i pouzdanosti, pogotovu u situacijama njegovog ispada iz pogona ili prilikom redovnog održavanja, tokom kojih distributivni konzumi Mojkovca i Kolašina ostaju bez napajanja električnom energijom, CGES je ušao u realizaciju ove veoma zahtjevne investicije, za koju je izdvojio preko milion eura sopstvenih sredstava.

Ova faza projekta se odnosila na proširenje TS  “Mojkovac” i to - izgradnju i opremanje novog transformatorskog polja, rekonstrukciju sopstvene potrošnje, ali i zamjenu 110 kV prekidača u dalekovodnom polju “Ribarevine”.

Ivan Bulatović, izvršni direktor CGES-aje naglasio da su benefiti već sad uočljivi i višestruki: „CGES je uspio da u roku završi ovaj kapitalni projekat, čijim puštanjem u pogon obezbeđujemo dugoročno rješenje za sigurno i kvalitetno napajanje konzumnih područja Mojkovca i Kolašina. I ne samo to. Ovakvo elektroenergetsko postrojenje,  visokog kvaliteta i perfomansi, postaviće osnovu za brži privredni i ekonomski razvoj ovog dijela Crne Gore.Proširenje omogućava i rezervno napajanje konzumnih područja Mojkovca i Kolašina, kao i smanjenje trajanja beznaponskih stanja. Projekat je važan i sa aspekta obezbjeđivanja uslova za priključenje obnovljivih izvora električne energije, i za nesmetan razvoj i drugih investicionih projekata na području Mojkovca i Kolašina.

Ne treba posebno isticati da su posvećenost i stručnost naših zaposlenih  bili i biće odlučujući faktori na putu realizacije planiranih investicija, jer kompetencija, odnosno znanje  najbolje ilustruje našu snagu. Radovi su tekli planiranom dinamikom, tako da se  sada  nalazimo pred  kompletno završenim, savremeno opremljenim objektom, kojim možemo, neću biti neskroman ako kažem, biti i više nego  zadovoljni“, konstatovao je Bulatović na današnjoj svečanosti u TS „Mojkovac“, povodom završetka ovog projekta.

GradonačelnikMojkovca, Dejan Medojević je kazao daprojekti iz oblasti energetike predstavljaju značajan doprinos ravnomjenom regionalnom razvoju i u funkciji su ekonomskog rasta:„Danas će se, zahvaljujući Crnogorskom elektroprenosnom sistemu Crne Gore i projektuvrijednomprekomilioneura,obezbijeditiznačajnopovećanje pouzdanosti i sigurnosti napajanja kao i poboljšanje kvalieteta isporučene energije potrošačima u opštinama Mojkovac i Kolašin, a treba dodati da će i svi veći proizvodni pogoni na teritoriji ovih opština dobiti stabilan izvor napajanja neophodan za njihov rad. Posebno ističem da će ovaj projekat doprinijeti i realizaciji najznačajnijih projekata za našu opštinu: otvaranje planine Bjelasice sa mojkovačke strane za izgradnju skijališta i žičara, kao i povezivanje novih mHE koje će se u budućnosti izgraditi na teritoriji naše opštine“.

U projektu su, pored domaće snage, aktivno učestvovali i Konzorcijum “Eminent”, doo Podgorica, u dijelu projektovanja, nabavke opreme i izvođenja radova u novom transformatorskom polju u TS “Mojkovac”, kao i kompanija “Novi volvox”, doo Podgorica, zadužena za nabavku transformatora 110/35 kV, snage 20 MVA.

 

Portal Analitika