Region

Šešelj: Đinđić ne zaslužuje spomenik, to su znali i u DS

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da Zoran Đinđić ne zaslužuje da dobije spomenik u Beogradu što su znali i iz rukovodstva DS pa nisu htjeli da mu dižu spomenik.
Šešelj: Đinđić ne zaslužuje spomenik, to su znali i u DS
Portal AnalitikaIzvor

Kako kaže, i oni su znali u kakve je sve kriminalne afere bio svojevremeno umiješan ubijeni premijer.

Šešelj traži da se umjesto toga istraži puna istina o njegovom ubistvu.

"Pozivamo režim da se tome posveti, vidimo da neki od onih koji su učestvovali u likvidaciji Đinđića čak pretenduju da uđu u vladu. Treba Čedomir Jovanović prvo da bude saslušan oko svih okolnosti koje se odnose na njega, i za ono što imamo dokaze da je naložio rušenje kuće u Šilerovoj kako bi se skrili svi trgovi oko toga ko je tamo dolazio", rekao je Šešelj. 

On je na konferenciji za novinare u sjedištu stranke kazao da ono što treba uraditi za Đinđića bez obzira, kako je dodao, "šta je bio i kakav je bio, jeste - razjasniti njegovo ubistvo, a ne pjevati mu žalopojke". 

Šešelj smatra da postoji strana, ali i politička pozadina ubistva. 

"Aktuelni režim kao da se inati sa DS, koja nikad nije ni htjela da podigne spomenik Đinđiću. Rukovodstvo DS je najbolje znalo u kakve je sve kriminalne afere bio svojevremeno umiješan Đinđić", rekao je Šešelj. 

On je dodao da se zbog toga ni Boris Tadić nije usuđivao da krene sa inicijativom za podizanje spomenika. 

Šešelj je primijetio da ima puno zaslužnih Srba, naučnika, književnika, ljudi iz drugih profesija koje zaslužuju spomenik, a nije im podignut. 

Ideja o podizanju spomenika Zoranu Đinđiću u Beogradu izazvala je veliku buru u javnosti. 

Predložio ju je mandatar za sastavljanje vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i rekao da će spomenik biti podignut na Studentskom trgu u Beogradu na obilježavanju 15 godina od ubistva Đinđića. 

Na to su burno reagovali iz Demokratske stranke, čiji je Đinđić bio predsjednik, a Bojan Pajtić je istakao Đinđiću spomenik podižu "oni koji su ga prezirali". 

"Kao što su i Aleksandar Vučić i njegovi saradnici sebi dizali popularnost napadima na pokojnog Đinđića, sebi žele da podignu popularnost ponovo, potpuno nezasluženo, pominjući njegovo ime", navodi Pajtić. 

Nakon toga, uslijedio je odgovor funkcionera SNS gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića, koji je svojim bivšim partijskim kolegama iz DS poručio da su imali osam godina da podignu spomenik Zoranu Đinđiću. 

"To je znak poštovanja prema njegovom djelu i činjenici da je ubijen kao premijer Srbije", rekao je Vesić. 

Kako je rekao, iz DS samo "strančare". 

"Umjesto da javno podrže ideju premijera da Zoran Đinđić dobije spomenik u Beogradu, oni strančare samo zato što oni nisu bili u stanju da mu podignu spomenik dok su bili na vlasti", ističe Vesić.

Portal Analitika