Sci/Tech

BAR: Nobelovac Dan Shechtman otvara MECO konferenciju

Peta Mediteranska konferencija o ugrađenim računarskim sistemima MECO’2016 održaće se u Baru, u hotelu Princess od 12. do16. juna. Konferenciju će otvoriti dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2011. godine prof. dr Dan Shechtman, saopštili su organizatori.
BAR: Nobelovac Dan Shechtman otvara MECO konferenciju
Portal AnalitikaIzvor

MECO je jedina crnogorska konferencija citirana u najprestižnijim i najpriznatijim svjetskim naučnim bazama kao što su: SCOPUS, WoS (Web of Science), Google Scholar, Research Gate itd.

“Nastala je 2012. kao projekat Crnogorske asocijacije za nove tehnologije (MANT), koji je podržan od strane IEEE,  krovne svjetske organizacije inžinjera elektrotehnike i računara, EUROMICRO, krovne Evropske asocijacije za mikroelektroniku, Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, Univerziteta u Eindhovenu (Holandija), Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu,  Ryazanskog radioelektronskog univerziteta (Rusija), Ministarstva nauke, kompanije Čikom i kompanije Plantaže”, kazali su organizatori Portalu Analitika.

Kako je najavljeno, ove godine MECO ima veliku čast i priznanje da bude otvorena od strane, nobelovca i profesora na izraelskom institutu Technion, Dana Shechtmana koji će govoriti o tehnološkom preduzetništvu i mugućnostima Crne Gore u tom polju. 

Pored profesora Shechtmana, priliku da predstave svoja istraživanja će imati autori 120 radova, iz preko 30 zemalja, izabranih poslije stroge recenzije, osam predavača po pozivu, osam projekt koordinatora. Takođe, predvidjeno je i predstavljanje najreferentnijih crnogorskih naučnih grupa, kao i bogat socijalni program. MECO konferencija objedinjuje i 4ti Workshop o Cyber Fizičkim Sistemima (ECYPS’2016) kao i tematske sesije iz Biomedicinskog inženjeringa ((BioENG.MED) i najbolje studentske radove (MECO Student Challenge)

Kako nam je rekao profesor Radovan Stojanović sa našeg ETF-a, utemeljivač MECO konferencije i njen predsjedavajući:

„Skoro da ne postoji oblast ljudske djelatnosti u kojoj nijesu ugradjeni računarski sistemi, oni su postali sastavni dio današnje civilizacije i našeg života“.

Pored profesora Stojanovića, MECO konferencijom predsjedava profesor Lech Jozwiak sa Univerziteta u Eindhovenu, dok Organizacioni komitet predvodi Dmitry Tarasov.

Predavanje o superkompjuterima će održati prof. dr Veljko Milutinović sa beogradskog ETF-a, porijeklom iz Crne Gore, jedan od pionira savremenih mikroprocesora i superkompjutera. 

Više informacija o MECO konferenciji i njenom ovogodišnjem programu možete naći na:

www.embeddedcomputing.me

P.Z.

 

 

Portal Analitika