Politika

Politički kompromis sa protivnicima nezavisnosti najveći izazov

Najveći izazov crnogorske politike, pošto uđemo u NATO biće da konačno napravimo neku vrstu istorijskog političkog kompromisa sa liderima i partijama onih koji još uvijek govore da su “ponosni” što su bili protiv nezavisnosti Crne Gore i koji kažu da bi se opet tako izjasnili, izjavio je juče na Fakultetu političkih nauka bivši šef diplomatije i ambasador u SAD Miodrag Vlahović.
Politički kompromis sa protivnicima nezavisnosti najveći izazov
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Političari iz tog dijela politike u Crnoj Gori imaju, kako je rekao, obavezu da uvaže realnost i da budu konstruktivni.

Na predavanju povodom desetogodišnjice nezavisnosti, Vlahović je kazao studentima da je takav današnji stav protivnika nezavisnosti iz 2006. nerazuman, antiistorijski i politički kontraproduktivan.

"Takva pozicija je štetna za Crnu Goru zato što održava vještački i nepotrebni jaz između dva pola crnogorske politike. Naša politika je pobijedila 2006. godine u jasnom većinskom iskazu, sa perspektivom da ta većina raste", kazao je Vlahović.

On je dodao da u Crnoj Gori postoji „kulturna, politička, i socijalno-psihološka anomalija“ kada se poslije deset godina govori da nezavisnost nije opravdana, zato što ljudi teško žive, da postoji korupcija i drugi problemi.

"To su dvije potpuno različite stvari. To je i dodatni dokaz da smo zaboravili što znači imati državu. Siromaštvo, na primjer, postoji i ono je i tužno i neprihvatljivo. Oni koji su odgovorni ili koji mogu nešto da urade treba da budu prozvani. Crna Gora može da bude mnogo bolja, ali i gora nego što jeste u smislu korupcije i socijalnih problema. Da li to znači da ćemo svakih deset godina da se pitamo da li treba da imamo državu", upitao je Vlahović.

On je naglasio da je sadašnja generacija Crnogoraca, u smislu svih naših građana, uspjela da mirno obnovi državnu samostalnost, što je u današnjem svijetu, a posebno na Balkanu, kako je rekao, polu-čudo.

"Kada istorija bude sudila o našoj političkoj generaciji, bez obzira na naše unutrašnje razlike i probleme koje svi dobro znamo, mislim da će biti važnije to što smo uspjeli da obnovimo nezavisnost bez krvi i sukoba i što smo vratili Crnu Goru na političku mapu svijeta, nego što je neko prije i poslije toga bio korumpiran ili problematičan po bilo kojem drugom pitanju", naglasio je Vlahović.

Pobjeda 

Portal Analitika