Politika

ABAZOVIĆ: CANU treba da prizna i koriguje iritirajuće greške

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović pozvao je u razgovoru za Pobjedu Crnogorsku akademiju i njenog predsjednika Momira Đurovića da u što kraćem roku priznaju i koriguju iritirajuće greške u Rječniku crnogorskog narodnog i književnog rječnika.
ABAZOVIĆ: CANU treba da prizna i koriguje iritirajuće greške
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Abazović je potvrdio da je o Rječniku razgovarao sa Đurovićem koji mu je obećao "otvorenost za sve sugestije".

- Nakon toga su uslijedila i neka saopštenja za javnost u tom pravcu, a moje skromno mišljenje je da, ipak, treba biti odlučniji, priznati greške i obećati korekcije u najkraćem realnom roku. Očekujem da se sa riječi pređe na djela - kazao je Abazović.

Ironično rečeno, srećna je država u kojoj je glavni politički problem neka knjiga ili rječnik. Naprosto, i na ovom testu naše društvo je palo. Sa jedne strane, nije bilo dovoljno volje i spremnosti da se prihvate evidentne i iritirajuće greške, a sa druge strane, neki koji u javnosti pucaju od nezadovoljstva zbog Rječnika, zapravo u svojim odajama zadovoljno trljaju ruke jer su pronašli temu kojom će makar prividno i kratkotrajno prikriti svoja politička nedjela. Nema dileme da su određeni pojmovi u Rječniku sporni, pogrešni, iritirajući, odnosno da ne odgovaraju istini. Ali Rječnik, makar bio i produkt Akademije, nije sveto pismo, nego djelo koje se koriguje, dopunjava i mijenja - dodao je on.

Potpredsjednik URA-e je ponovio da bi bio srećan kada bi Rječnik bio najveći problem u Crnoj Gori, jer bi to onda značilo da smo kao društvo daleko odmakli u razvoju.

- Naravno, to nije tako. U potpunosti sam saglasan da su neke odrednice u Rječniku neprihvatljive i uvredljive, ali javno pitam kolegu Đeljošaja, kao i ostale kolege koje su se javile povodom ovog pitanja: zbog kojeg ste to pitanja bili ovako aktivni? Za Solanu? Za Opštinu Tuzi? Za porast javnog duga zemlje? Za aferu Zavala? Za pitanje ratnih zločina? Za Kaluđerski Laz? Za iseljavanja sa sjevera? Oko svega ovoga su ćutali ili ponekad stidljivo govorili, dok su sve vrijeme uredno podržavali nepromjenjivu vlast zbog koje se, između ostalog, i danas svađamo po raznim nacionalnim i vjerskim osnovama. Jednostavno rečeno, nema potrebe da se bilo šta internacionalizuje, mi smo najveći problem sebi samima. Tenzije moramo smanjiti, svi zajedno moramo raditi na jačanju našeg demokratskog kapaciteta i težiti da priznajemo i da ne ponavljamo greške. Moramo mijenjati sistem i društvenu atmosferu u kojoj živimo. To važi i za aktere koji su aktivni u ovom slučaju, pa neka svako krene od sebe - zaključio je Abazović.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika