Društvo

Petrušić na Prvom godišnjem UN Forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama

Pomoćnik ministra nauke mr Darko Petrušić bio je učesnik i predstavnik Crne Gore na Prvom godišnjem UN Forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama, koji se 6-7. juna održao u sjedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku.
Petrušić na Prvom godišnjem UN Forumu o nauci, tehnologiji i inovacijama
Portal AnalitikaIzvor

Tema Foruma je "Realizacija potencijala nauke, tehnologije i inovacija za sve, kako bi se postigli ciljevi održivog razvoja". Forumom je predsjedavao generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Ban Ki Mun. Ovaj važan skup okupio je donosioce odluka i relevantne aktere iz oblasti nauke i istraživanja iz cijelog svijeta sa ciljem da se otvori komunikacija i uspostave mreže između relevantnih aktera i zainteresovanih strana u cilju identifikovanja i ispitivanja naučnih i tehnoloških potreba i nedostataka u oblasti naučne saradnje, inovacija i infrastrukturnih kapaciteta. Takođe, sve to je potrebno učiniti da bi se olakšao razvoj, transfer i širenje odgovarajućih tehnologija za ciljeve održivog razvoja.

 Jedan od ključnih govornika na UN Forumu bio je Bil Gejts koji je u svom obraćanju istakao: "Da bi ​​ubrzali napredak i ostvarili ambiciozne ciljeve održivog razvoja, važno je da ulažemo u svijetle umove i smjele ideje koje mogu ponuditi novu generaciju rešenja za ljude bilo gdje u svijetu. UN Forum za nauku, tehnologiju i inovacije važan je korak i može pomoći u  koordinaciji ovakvih ideja, što je jako bitna karika. Zajedno, mi moramo razvijati i isporučiti alate koji će zaštititi zajednice od bolesti, poboljšati produktivnost u poljoprivredi - posebno u svijetlu klimatskih promjena - i osigurati jednak pristup održivoj energiji. To će zahtijevati pametne investicije u svim sektorima, uključujući i vlade.”

Dva dana UN Foruma o nauci, tehnologiji i inovacijama razgovaralo se na teme: Zašto su nauka, tehnologija i inovacije od suštinske važnosti za postizanje ciljeva održivog razvoja? Koje su glavne mogućnosti i izazovi - u politici, organizacionim i individualnim nivoima - za maksimalno povećanje doprinosa nauke, tehnologije i inovacija u postizanju pomenutih ciljeva?Koji su ključni elementi koji bi zemlje i međunarodne organizacije trebalo da uzmu u obzir prilikom formulisanja akcionih planova i / ili mape puta za nauku, tehnologiju i inovacije za održivi razvoj ciljeva? Kako možemo razviti postojeće znanje i nova, inovativna rješenja i tehnologije i učiniti ih lakše dostupnim onima kojima je to potrebno?

Riječ je o prvom forumu ove vrste koji ima ideju da u perspektivi preraste u jedan od vodećih Foruma na svijetu, koji će zahvaljujući zemljama članicama dobijati adekvatne informacije i selektovati izazove, da bi kroz formiranu mrežu donosioca odluka i njihovih korisnika došlo do zaključaka koji treba da posluže kao smjernice i sugestije u kreiranju i preusmjeravanju naučnih politika i ciljeva i u krajnjem rješavanju prepoznatih problema.

 

Portal Analitika