Abiznis

Održan AmCham poslovni ručak sa prof.dr Vujicom Lazovićem

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas poslovni ručak sa počasnim gostom, potpredsjednikom Vlade Crne Gore i ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujicom Lazovićem, na temu „Informaciono društvo u Crnoj Gori – pravci razvoja, izazovi i šanse.“
Održan AmCham poslovni ručak sa prof.dr Vujicom Lazovićem
Portal AnalitikaIzvor

Tokom skupa je ocijenjeno da je Crna Gora u prethodnom periodu ostvarila značajan napredak u pravcu izgradnje informatičke infratsrukture i razvoja informacionog društva. Takođe, identifikovani su i ključni izazovi koji moraju biti adresirani u narednom periodu kako bi se obezbijedio razvoj IT sektora u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Lazović je istakao da je razvoj informacionog društva jedan od osnovnih preduslova za ekonomski napredak Crne Gore, kao i za utvrđivanje njene konkurentske pozicije u regionu i šire. On je podsjetio na značaj razvoja informacionog društva u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu, koji su strateški državni ciljevi Crne Gore. ''Svoje aktivnosti dominantno smo skoncentrisali u pravcu izgradnje informatičke infrastrukture, realizacije projekata iz oblasti e – uprave, promocije informacionog društva i usvajanja legislative koja prati ovu oblast. Takođe, posebnu pažnju posvećujemo obezbjeđivanju kontinuiranog povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj sektora telekomunikacija''- kazao je ministar Lazović.

Tradicionalno, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Margaret Uehara, obratila se članovima i gostima AmCham-a tokom skupa. Prema njenim riječima, Vlada SAD veoma vodi računa o IT razvoju. „Informacione tehnologije obezbjeđuju vladama, biznisima i ljudima potrebne informacije kako bi bili efikasniji i omogućili im da donose kvalitetnije odluke. IT je pokretačka snaga razvoja. Bilo koja zemlja - velika, srednja ili mala – može postati lider u razvoju IT industrije i softvera.“ kazala je Uehara. Takođe, ona je podsjetila i na ključne izazove sakojima se IT sektor susreće, poput kršenja prava intelektualne svojine i softverske piraterije.

amcham-13-1

Predsjednica Upravnog odbora AmCham Montenegro, gospođa Katarina Bulatović, istakla je da su napori Vlade Crne Gore u pravcu razvoja informacionog drušva prepoznati od strane AmCham-a, naročito aktivnosti resornog Ministarstva, koje je kroz Strategiju razvoja informacionog društva 2012 – 2016. godine  jasno definisalo viziju: Crna Gora – digitalno društvo. Pored izgradnje informatičke infrastrukture, iz AmCham-a su poručili da je važno pratiti napredak u pogledu primjene informaciono-telekomunikacionih tehnologija. Takođe, gđa Bulatović je naglasila da se dodatni napori moraju uložiti u razvijanje potrebnog kadra i talenata u ovoj oblasti, kako bi Crna Gora ostvarila brži i kvalitetniji rezultat u globalnoj tržišnoj utakmici.

Gđa Bulatović je posebno naglasila važnost pitanja zaštite prava intelektualne svojine u kontekstu razvoja informacionog društva. Naime, Američka privredna komora je u saradnji sa kompanijom članicom Microsoft i Poreskom upravom Crne Gore, uz podršku Ambasade SAD, u aprilu ove godine organizovala press konferenciju na kojoj su predstavljene zabrinjavajuće visoku stopu softverske piraterije u Crnoj Gori, koja iznosi čak 78%.„Vjerujemo da je ovo važno pitanje kako sa aspekta sive ekonomije, odnosno nemogućnosti Države da naplati svoje prihode, tako i sa aspekta razvoja IT industrije u Crnoj Gori''kazala je Bulatović.

Ministar Lazović je najavio da će se, novom Strategijom razvoja informacionog društva do 2020. godine, odrediti strateški pravci razvoja u ovoj oblasti sa ciljem dostizanja standarda EU postavljenih u Digitalnoj agendi 2020 i Strategiji za jedinstveno digitalno tržište.

 

 

 

 

Portal Analitika