Abiznis

Spisak izdatih saglasnosti za angažovanje podizvođača na izgradnji autoputa

Povodom tvrdnji objavljenih u pojedinim medijima da ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović krije imena firmi koje su angažovane na projektu autoputa, ovim putem Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izražava oštru osudu zbog tendeciozne interpretacije izjave ministra Ivana Brajovića u odgovoru na poslaničko pitanje.
Spisak izdatih saglasnosti za angažovanje podizvođača na izgradnji autoputa
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je do sada izdalo 54 prethodnih saglasnosti za angažovanje podizvođača u skladu sa podklauzulom 4.4 Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Uvač-Mateševo ("Sl. list CG" br. 54/14), i spisak tih kompanija je do sada dostavljan svakom mediju koji je zatražio taj spisak, pa su tako recimo u više navrata crnogorskim štampanim i elektronskim medijima dostavljani odgovori.  Takođe, u saradnji sa medijima (i štampanim i elektronskim) organizovani su u nekoliko situacija intervjui i prilozi sa pojedinim angažovanim  podizvođačima.

Ministar Brajović ni ovog puta nije izbjegao da saopšti imena preduzeća koja su kao podizvođači angažovani na Projektu, već će isti biti sadržani u pisanom odgovoru na dobijeno poslaničko pitanje.

U skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji, Izvođač radova je obavezan da angažuje podizvođače, za izvođenje radova i projektovanje, koji imaju sjedište i registraciju u Crnoj Gori, prije 1. januara 2012. godine, u obimu koji ne može biti manji od 30% prihvaćenog iznosa Ugovora. Izvođač sam vrši odabir potencijalnih podizvođača i odgovoran je za kvalitet i dinamiku radova podizvođača.

 Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u svojstvu Investitora izdaje prethodnu saglasnost, ali to ne znači automatski i da je neko postao podizvođač, jer je to obligacioni odnos dva ili više pravnih lica nezavisno od Ministarstva.

Ministarstvo ne određuje podizvođače, na predlog Izvođača daje prethodnu saglasnost ako ispunjavaju uslove, a osnovni kriterijumi koje Investitor ima u vidu prilikom davanja prethodnih saglasnosti su iskustvo i referentnost potencijalnog podizvođača za određenu vrstu poslova, kao i posjedovanje odgovarajućih licenci, i imajući u vidu da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u ugovornom odnosu isključivo sa Izvođačem, ono nije ovlašćeno da objavljuje podatke o pravnom poslu trećih  lica. Bilans realizacije ugovorne obaveze Izvođača u vezi sa angažovanjem podizvođača svodi se na završetku Radova, na bazi stvarno realizovanih predmeta i vrijednosti podizvođačkih ugovora.

Svjesni činjenice da ovaj kapitalni projekat izaziva veliku pažnju medija i javnosti, ne možemo da ne konstatujemo da preko ovog projekta, što pojedini političari, što pojedini “nezavisni ” mediji, dobijaju medijski prostor odnosno “prodaju priču”.

I to je sve legitimno, jer  razumijemo konkurenciju na našoj medijskoj, a i političkoj sceni.

Nažalost, kontinuiranim plasiranjem tendecioznih tekstova uz pompezne naslove, ne doprinosi se boljoj informisanosti crnogorske javnosti, već upravo suprotno, kreira se loša atmosfera i plasiraju polovične, neutemeljene i neprovjerene informacije interpretirane u zavisnosti od uređivačke politike u pojedinim medijima.

U svakom slučaju, javnost ipak ima mogućnost, da posredstvom medija, koji nemaju unaprijed formiran stav o ovom projektu,  prati njegovu realizaciju kroz provjerene i pouzdane podatke, lišenih pretpostavki, predviđanja, špekulacija i  skandaloznih naslova. Ovdje možete preuzeti: Spisak izdatih saglasnosti za angažovanje podizvođača na prioritetnoj dionici Smokovac – Uvač - Mateševo 

 

 

 

Portal Analitika