Politika

Pajović: Članice NATO spremne da se proces ratifikacije završi što prije

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović kaže da su sve zemlje članice NATO spremne da ratifikuju protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi i da čine sve da se proces ratifikacije završi što prije.
Pajović:  Članice NATO spremne da se proces ratifikacije završi što prije
Portal AnalitikaIzvor

Pajović je u intervjuu za Dnevne novine istakao da je u toku i ključna faza prijema, zašto što parlamenti svih članica NATO, ratifikacijom pojedinačno, odaju priznanje Crnoj Gori za sve postignute rezultate, i istovremeno je pozivaju da se priključi porodici NATO zemalja.

"Mislim da smo svjedoci da su sve zemlje članice NATO veoma spremne da se proces ratifikacije završi što prije, i to je dobra vijest za Crnu Goru. Kada je riječ o datumima, ne bih licitirao, ali je jasno da će ovaj proces biti relativno brzo i nesumnjivo uspješno završen. Mi moramo da pratimo ovu dinamiku i da pospješujemo čitav politički proces intenzivnim međunarodnim aktivnostima", kaže Pajović.

Komentarišući što je Slovenija prva zemlja koja će već danas ratifikovati protokol, Pajović je kazao da je Slovenija iskreni prijatelj Crne Gore.

- Ovim činom oni su to nedvosmisleno pokazali. S obzirom na činjenicu da je slovenački parlament prvi u nizu koji ratifikuje protokol, moja je dužnost, a iskreno, i veliko zadovoljstvo da budem u Ljubljani prisutan tom istorijskom činu. Želim lično da zahvalim parlamentarcima i svim građanima Slovenije na podršci koju su nam pružili, i da ih pozdravim u ime svih parlamentaraca, političkih aktera i građana Crne Gore - rekao je Pajović.

Kada je riječ o odluci Pozitivne od 27. januara, Pajović ističe da NATO nije bio isključivi, ali je svakako bio vema važan razlog.

- Vi znate da se Pozitivna od osnivanja zalaže za NATO integracije, jer time smatramo da trajno postajemo sastavni dio civilizacije i kulture zemalja Zapadnog kulturnog kruga. Istovremeno, jasno je bilo da bi pad Vlade u tom trenutku usporio, ako ne i zaustavio NATO integracije i to u jednom veoma važnom trenutku. Naprosto, svi koji su se zalagali za uličnu demokratiju, i neke stranke u parlamentu, vodili su otvorenu anti-NATO i prorusku politiku. Jasno je da to nismo mogli da dozvolimo, ali jednako je jasno da smo željeli političke promjene u Crnoj Gori koje smo uspješno omogućili Planom za prevazilazenje političke krize Pozitivne koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma i formiranjem nove vlade. Dakle, odluka je bila kompleksna, ali suština je da smo obezbijedili političku stabilnost, potvrdili evroatlantski put, i istovremeno omogućili važne promjene u Crnoj Gori - rekao je Pajović.

 

Dnevne novine, CDM

Portal Analitika